Wessem B 724
Markt 1, 6019 AV te Wessem

Inleiding

Vrijstaand raadhuis met schoolgebouw. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met elementen Eclecticisme. Het pand werd in 1860 gebouwd als raadhuis met school en onderwijzerswoonhuis naar een ontwerp van architect Lemmens uit Beek. In 1892 vond een verbouwing van raadhuis en school plaats naar een ontwerp van architect Corbey uit Thorn. Aan de zijgevels van raadhuis en school werden aanbouwen gerealiseerd. In 1935 vonden nog enkele interne verbouwingen plaats. In 1967, 1984 en 1994 vonden eveneens aanpassingen aan het interieur plaats. De hoofdstructuur van het interieur van het vml. raadhuis- en schoolgedeelte is redelijk intact.

RAADHUIS EN SCHOOLGEBOUW op een veelhoekige plattegrond.

RAADHUIS met symmetrische indeling frontgevel. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met leien in maasdekking. Het dak wordt bekroond met een spits torentje met hierin een carillon. Een dakkapel met boogvormig fronton.

In het middendeel van de frontgevel een rechthoekige houten deur met segmentboogvormig bovenlicht met glas-in-lood met hierin een afbeelding van het gemeentewapen van Wessem. Hardstenen deuromlijsting.

Rechthoekige houten vensters met segmentboogvormige bovenlichten. Vensters met roedeverdeling en hardstenen dorpelstenen. Bovenlichten van de vensters met een decoratieve hardstenen omlijsting. Hardstenen plint. In de eerste bouwlaag aan weerszijden van de deur twee vensters. In de tweede bouwlaag aan de bovenzijde van de deur een balkon met dubbele balkondeur met hierin glas-in-lood. Balkon met smeedijzeren leuning met hierin een wapenschild van de vml. gemeente Wessem. Balkon rust op twee stenen consoles. Aan weerszijden van het balkon twee vensters.

Linker- en rechterdeel frontgevel en middendeel linker- en rechterzijgevel uitlopend in een doorlopend geveldeel met trapgevelbeëindiging en kantelenbekroning. In de trapgevels een klein rond venster met kruisvormige roedeverdeling. Vensters met gedeeltelijke omlijsting in hardsteen. Trapgevels deels in hardsteen uitgevoerd. Over de gehele gevelbreedte van front- en zijgevels onder de dakrand kleine boogfriezen.

In de linkerzijgevel van het raadhuis in de tweede bouwlaag een rechthoekig houten venster. In het middendeel van de linker- en rechterzijgevel aan de benedenzijde van de trapgevel een restant van een hardstenen bovenlichtomlijsting. Aan de LINKER- EN RECHTERZIJGEVEL van het raadhuis een aanbouw in een bouwlaag met plat dak. Beide aanbouwen springen naar voren. Aanbouw rechterzijde met in de frontgevel een rechthoekige houten deur met segmentboogvormig bovenlicht. Aan de rechterzijde van de deur een segmentboogvormig venster met roedeverdeling en hardstenen dorpelsteen. Plint geaccentueerd met horizontale band hardsteen. Dakrand eveneens met een band hardsteen bekleed. Op de hoek linkerzijde frontgevel een klein kanteel. In de linkerzijgevel van de aanbouw een segmentboogvormig venster met roedeverdeling. In de rechterzijgevel van de aanbouw twee driedelige vensters met hardstenen dorpelsteen. Op de dakrand drie kleine kantelen.

In de rechterzijgevel van de aanbouw aan de linkerzijgevel van het raadhuis een segmentboogvormig venster met roedeverdeling en hardstenen dorpelsteen. In de linkerzijgevel van deze aanbouw drie kleine dubbele vensters met hardstenen dorpelsteen en traliewerk. Dakrand met band hardsteen met hierop een viertal kleine kantelen.

SCHOOLGEBOUW aan de Schoolstraat telt twee bouwlagen. Het dak sluit aan op het schilddak van het raadhuis. Symmetrische indeling frontgevel. In het middendeel van de frontgevel een dubbele houten deur van omstreeks 1984. Aan weerszijden van de deur twee rechthoekige houten vensters met kruisvormige roedeverdeling. Vensters van omstreeks 1984. Deur en vensters met hoog rondboogvormig vulstuk. Deur en vensters met hardstenen dorpelstenen. In de tweede bouwlaag frontgevel in totaal vijf ronde vensters met kruisvormige roedeverdeling. Onder de dakrand frontgevel en zijgevels kleine boogfriezen. Aan de linker- en rechterzijgevel een aanbouw in een bouwlaag met zadeldak. In de dakvlakken niet authentieke klapvensters. In de frontgevel van beide aanbouwen twee rechthoekige houten vensters van omstreeks 1984. Vensters met segmentboogvormige vulstukken en hardstenen dorpelstenen. In de rechter- respectievelijk linkerzijgevel van de aanbouwen een geprofileerd doorlopend schoorsteenkanaal, en in de topgevel twee kleine rondboogvormige vensters. Topgevels met klein schouderstuk met hardstenen console. Aan de benedenzijde van de vensters een horizontale band boogfriezen. Topgevels met schoorsteen. Dakranden met band hardsteen bekleed.

Waardering

Het voormalig raadhuis met schoolgebouw van Wessem is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling. Het raadhuis en schoolgebouw bezitten architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Lemmens, vanwege de toegepaste bouwstijl en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontlenen het raadhuis met schoolgebouw aan de situering aan de Markt van Wessem en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de gemeente. Het voormalige raadhuis met schoolgebouw zijn tenslotte van algemeen belang op grond van de grote mate van architectonische gaafheid van het exterieur en, mede vanwege de combinatie van beide gebouwen, de typologische en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis Een gedeelte van het gebouw werd als school gebruikt

restauratie
restauratie