512945 - Montessorischool
Amsterdam Z 1757
Albrecht Dürerstraat 36, 1077 MA te Amsterdam

Inleiding

SCHOOL, onderdeel van het complex Montessorischool aan de Albrecht Dürerstraat 36. De uitbreiding van het hoofdgebouw naar het noorden (Albrecht Dürerstraat 34) is in 1949 tot stand gekomen naar een ontwerp van W.J. Nieuwenhuysen en B.H. van der Waals en is van bescherming uitgesloten.

Omschrijving

Montessori SCHOOL opgetrokken op een rechthoekige plattegrond als hoekpand bestaande uit drie bouwlagen onder een plat (oorspronkelijk schuif-) dak met niveauverschillen tussen het gedeelte aan de Albrecht Dürerstraat en het gedeelte aan de Anthonie van Dijckstraat. Het gebouw bestaat uit een betonskelet. Gevel aan de Albrecht Dürerstraat wordt beheerst door de gevelhoge, in vakken ingedeelde glazen pui voor het trappenhuis, waarin op straatniveau de ingang met de stalen deuren is geprojecteerd. De ingang bevindt zich onder een luifel. Rechts van de ingang is het betonskelet opgevuld met baksteen met op alle verdiepingen eenzelfde vensterverdeling en houten kozijnen. Aan de zijde van de Anthonie van Dijckstraat bevindt zich het souterrain met vensters over de gehele breedte. Op de twee bovenverdiepingen twee meter brede balkons met draadglazen borstweringen. Elk balkon rust op vier ver uitkragende balken en twee slanke zuiltjes. Boven de verdiepingen bevindt zich de teruggelegen verdieping met het op het zuiden georiënteerde dakterras waarvan de oorspronkelijk open wanden boven de draadglazen borstwering aan de Albrecht Dürerstraat thans zijn afgesloten. Boven de horizontale afsluiting van het dakterras aan de Anthonie van Dijckstraat in stalen letters: MONTESSORISCHOOL. Aan de speelplaatszijde is het betonskelet opgevuld met metselwerk. Onregelmatige vensterverdeling. Vanuit de tuin loopt een ijzeren trap naar het balkon van de verdieping met een tweede (wentel-) trap naar het dakterras. De kozijnen zijn van ijzer, maar zijn met hout afgewerkt bij de aansluitingen met het metselwerk. In het interieur bevinden zich verschuifbare wanden van glas tussen de klaslokalen. De toiletruimten hebben lage deurtjes.

Waardering

School naar ontwerp van Van Tijen met thans als speelplaats ingerichte tuin van algemeen nationaal belang als historisch-functioneel onderdeel van het Montessorischool-complex aan de Albrecht Dürerstraat, vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde en belangrijke zeldzaamheidswaarde als gaaf en een van de weinige overgebleven (Amsterdamse) voorbeelden van de architectuur van het Nieuwe Bouwen. Verder van belang vanwege de typologische waarde van het schoolgebouw binnen de geschiedenis van het onderwijs in Nederland.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Montessorischool

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Kleuterschool