Raadhuisstraat 52, 6129 CE te Urmond

Inleiding

In een historiserende bouwtrant in 1937 in opdracht van het gemeentebestuur van Urmond naar een ontwerp van architect ir. A. Swinkels uit Maastricht gebouwd GEMEENTEHUIS.

Omschrijving

Het voormalige gemeentehuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een verzonken zadeldak met Hollandse pannen. Aan de frontgevel een vierkante toren. Een dakkapel met schilddak met kunststof shingles. De vierkante toren wordt afgedekt met een uidak met kunststof shingles en bekroond met een smeedijzeren windvaan.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen.

Rondboogvormige houten deur; rechthoekige houten kruisvensters met glas- in-lood; hoge smalle glas-in-lood torenvensters.

Asymmetrische indeling frontgevel. Tegen het linkerdeel van de frontgevel is een toren met afgeschuinde hoeken geplaatst. In de eerste bouwlaag van de frontgevel van de toren twee rechthoekige glas-in-lood venstertjes met hardstenen dorpelsteen en latei. In de eerste bouwlaag van de linkerzijgevel een rondboogvormige houten deur met smeedijzeren beslag en met gebogen strek met hardstenen aanzetstenen. In de tweede bouwlaag van de toren in de frontgevel en beide zijgevels twee smalle hoge glas-in-lood vensters met hardstenen dorpelsteen en aan de bovenzijde aanzetstenen. In de derde bouwlaag van de toren in de frontgevel en de rechterzijgevel een klein rond glas-in-lood venster in een hardstenen omlijsting. Aan de rechterzijgevel van het torengedeelte een authentieke buitenlantaarn.

In middendeel van de frontgevel de entree met toegangstrap met vier treden en klein bordes. Toegangsdeur met aan weerszijden een hardstenen lijst en met gebogen strek met hardstenen aanzet- en sluitsteen. Aan bovenzijde deur het gemeentewapen in zandsteen. Eveneens aan beide zijden van de deur een klein rechthoekig glas-in-lood venster. Aan de rechterzijde van de entree twee rechthoekige houten kruisvensters met hardstenen dorpelsteen en aan de bovenzijde hardstenen aanzetstenen.

In de tweede bouwlaag frontgevel drie rechthoekige houten kruiskozijnen met hardstenen dorpelsteen en aan de bovenzijde hardstenen aanzetstenen.

In de eerste bouwlaag linkerzijgevel in het basement vijf kleine keldervensters, hierboven twee rechthoekige houten vensters met glas-in-lood bovenlichten en een dwars geplaatst venster met glas-in- lood. In de tweede bouwlaag linkerzijgevel twee dubbele rechthoekige glas-in-lood vensters; en een klein klapvenster. Linkerzijgevel uitlopend in een asymmetrische topgevel met hierin een rechthoekig dubbel venster met glas-in-lood. Alle vensters met hardstenen dorpelsteen en strek met hardstenen aanzetstenen.

In de eerste bouwlaag rechterzijgevel in het basement vier kleine keldervensters, met hierboven vier rechthoekige kruisvensters met glas- in-lood. In de tweede bouwlaag rechter zijgevel drie dubbele rechthoekige houten vensters met glas-in-lood. In de topgevel rechterzijgevel een dubbel rechthoekig houten venster met glas-in-lood. Alle vensters met hardstenen dorpelstenen en strek met hardstenen aanzetstenen.

In de achtergevel in het basement vijf kleine keldervensters, met hierboven vier rechthoekige houten vensters met glas-in-lood bovenlichten. In het rechterdeel van de eerste bouwlaag van de achtergevel bevonden zich oorspronkelijk twee rechthoekige houten vensters, deze zijn vervangen door een dubbele tuindeur. In de tweede bouwlaag vier rechthoekige houten dubbele vensters.

Van het INTERIEUR is onder meer van belang: authentieke trap met hardstenen treden en smeedijzeren leuning met houten handlijst; wanden in schoonmetselwerk; authentieke plafonds. Indeling van het interieur vrijwel geheel intact.

Bijbouw van een garage, oorspronkelijk bedoeld voor de plaatselijke brandweer, eveneens daterend uit 1937. De garage telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een verzonken zadeldak met pannen. In de frontgevel een segmentboogvormige houten poort met hierboven een rondboogvormig houten luik. In de zijgevels rechthoekige houten vensters met roedeverdeling.

Waardering

Het voormalige gemeentehuis van Urmond is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling. Het voormalige gemeentehuis bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Ir. A. Swinkels en vanwege de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. Het voormalige gemeentehuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de grote mate van architectonische gaafheid van het ex- en interieur en de typologische zeldzaamheid.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Stadhuis Voormalig gemeentehuis Urmond

gebouwd in een historiserende bouwtrant

Swinkels, A. ; Limburg