Kerkstraat 9, 5401 BC te Uden
Kerkstraat 11, 5401 BC te Uden
Kerkstraat 13, 5401 BC te Uden

Inleiding

Het dubbele HERENHUIS is gebouwd in ambachtelijk-traditionele vormen aan het eind van de 19de eeuw en vermoedelijk rond 1910 met een verdieping verhoogd en bezit een parkachtige ruime zijtuin. Het geheel is gelegen nabij het klooster van de paters Kruisheren.

OMschrijving

Tweelaags dubbel huis onder plat dak, opgetrokken uit baksteen met op de verdieping een witte pleisterlaag. Het dak gaat aan de voorzijde schuil achter een kanteelachtige borstwering.

De begane grond van de beide panden telt acht traveeën, de verdieping heeft er zes. Op een gepleisterde plint met in het midden drie ruitvormige motieven bevinden zich respectievelijk twee ramen, een deur, twee ramen, een tweede deur en nogmaals twee ramen. Alle ramen, ook die van de verdieping hebben T-vormige stolpramen met achttienruits bovenlichten. De deuren zijn paneeldeuren uit ca. 1920-30 met sierroosters. Het platte dak gaat schuil achter een gekanteelde borstwering met in het midden twee frontonachtige versieringen en op de hoeken hogere kantelen. Aan de linkerzijde een eenlaags aanbouw onder mansardedak met kunstleien. Aan de rechterzijde eenvoudige T-ramen en een overstekende goot op klossen. Hier een aanbouw onder zadeldak met muldenpannen en een koetshuis onder zadeldak. De in landschapsstijl aangelegde tuin bevat en vele oudere bomen en heeft aan de straatzijde een smeed- en gietijzeren hek, deels met een hardstenen, deels met een betonnen voetmuur. Rechts tussen de voormalige school en het huis een smeedijzeren hek.

Waardering

Het dubbele herenhuis met tuin is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van deftige notabelenwoningen in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Vermoedelijke datum