Lieve Vrouwenplein 7, 5401 AS te Uden

Inleiding

HERENHUIS, in eclectische stijl. De begane grond uit de achttiende of vroege negentiende eeuw werd rond 1860-1870 met een verdieping verhoogd, rond 1890-1900 uitgebreid met een haakse aanbouw aan de achterzijde en rond 1910-1920 voorzien van een tuinkamer. Markant gelegen tegenover het Kruisherenklooster Lievevrouweplein 2-4.

Omschrijving

Tweelaags gepleisterd herenhuis met een in blokverband gepleisterde gevel van zes traveeën op een plint met cassetteversiering. T-ramen met stucomlijsting, op de verdieping voorzien van kuif en raambefje. De ingang met terugliggende deur met Art Déco motieven. Cordonlijst onder de ramen van de verdieping. Boven de ingang balkon met smeedijzeren hek rustend op voluutconsoles. De balkondeur met glas-in-lood en geëtst glas. De kroonlijst heeft voluutconsoles. De zijgevels hebben T-ramen met stucomlijsting. Schilddak met hoekschoorstenen met rookkap, gedekt met tuile du nord-pannen. Stoep en hek met kettingen tussen hardstenen palen. Haakse aanbouw onder zadeldak uit ca. 1910, met speklagen en getoogde ramen, iets verhoogd ca. 1960 en hierop aansluitende tuinkamer onder schilddak.

Inwendig een tweetal kelders, een met tongewelf onder het voorhuis, daterend uit de oudste bouwfase, een met trogjes in schoon metselwerk op ijzeren profielen onder de haakse keukenaanbouw. Er is een middengang, doorlopend in de aanbouw van ca. 1900. Stucplafonds met rijke detaillering en aan de tuinzijde dubbele deuren met geëtst glas. In de linker en rechter voorkamer, in de studeerkamer en de slaapkamers boven rijke stucplafonds met onder meer ranken, festoenen, vruchtenkorfjes, putti en vogels met nesten. Beneden in het oudste deel van het huis brede paneeldeuren uit de oudste bouwfase. Op de scheiding tussen voor- en achterhuis een trappenhuis met trap met balusters. In de rechter kamer een vroeg 19de-eeuwse schoorsteenmantel met festoenen in wit en zwart marmer. Boven en in de achtergang beneden smallere en rijkere paneeldeuren. In de tuinkamer een eenvoudig stucplafond met bloemmotieven.

De kapconstuctie bestaat uit vier, deels hergebruikte spantjukken met driehoeksspanten uit de oudste bouwfase, met gehakte en eitjesmerken.

Ruime en diepe tuin.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-ecomomische ontwikkeling, namelijk de stichting en verbouw van woningen in het bestaande dorpsbeeld; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en rijke detaillering, vooral van het inwendige en heeft bouwhistorisch belang door de samenhangende bouwgeschiedenis. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin