Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512986
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82690/169
Kadastrale aanduiding
Hunsel F 716
Hoogstraat 12, 6011 RZ te Ell

Omschrijving

Inleiding

Voormalig GEMEENTEHUIS met BURGEMEESTERSWONING gebouwd in 1908.

De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch.

Omschrijving

Halfvrijstaand gemeentehuis met burgemeesterswoning. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met Muldenpannen. Rechthoekige houten vensters van omstreeks 1990 met segmentboogvormige bovenlichten. Vensters voor- en rechterzijgevel met decoratieve baksteenomlijsting in een lichtrode tint baksteen. Gestucte aanzet- en sluitstenen.

Sluitstenen in de vorm van een engelenhoofdje. Vrijwel symmetrische indeling VOORGEVEL. Geveldeel met entree uitlopend in een doorlopend geveldeel met topgevelachtige dakkapel. Geveldeel links van de entree telt twee venstertraveeën, geveldeel rechts van de entree telt drie venstertraveeën.

Voorgevel met rusticaplint. Authentieke rechthoekige houten deur met segmentboogvormig bovenlicht. Hardstenen dorpelsteen. Rechts van de deur een gevelsteen met de tekst "P.J. Verboeket J.Janssen Jac Verboeket A.H. Meeuwissen. 25 juli 1908." In de eerste bouwlaag vijf rechthoekige houten vensters met segmentboogvormig bovenlicht. Vensters met hardstenen dorpelstenen.

In de tweede bouwlaag zes vensters met segmentboogvormige bovenlichten. Deze vensters met gecementeerde dorpelstenen.

In de topgevelachtige dakkapel een rechthoekig houten venster met rondboogvormig bovenlicht en gecementeerde dorpelsteen.

Geveldeel met entree met lisenen. Voorgevel met hoeklisenen.

Muizetand onder de dakrand. Topgevelachtige dakkapel met drie nokpionnen.

RECHTERZIJGEVEL met gecementeerde plint met imitatievoegwerk. In de eerste bouwlaag twee vensters met hardstenen dorpelstenen. In de tweede bouwlaag twee vensters met gecementeerde dorpelstenen. In de topgevel twee kleine vensters met gecementeerde dorpelstenen. Aan de bovenzijde van beide vensters in de topgevel decoratief metselwerk.

ACHTERGEVEL soberder uitgevoerd dan voorgevel en rechterzijgevel. Gecementeerde plint. In middendeel achtergevel in de eerste bouwlaag rechthoekige houten deur van omstreeks 1990 met segmentboogvormig bovenlicht. Deur met drie toegangstreden eveneens van omstreeks 1990. Vensters achtergevel van omstreeks 1990 met gecementeerde dorpelstenen en gebogen strek. Het eerste venster direkt links van de achterdeur met een hardstenen dorpelsteen.

Muizetand onder de dakrand.

De structuur van het INTERIEUR is vrijwel in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

Waardering

Het voormalig gemeentehuis met burgemeesterswoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling. De combinatie van gemeentehuis en burgemeesterswoning geldt als zeldzame en kenmerkende vertegenwoordiger van een gebouwtype dat op het platteland aan het begin van de 20ste eeuw niet ongewoon was. Het pand bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en de ornamentiek. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van de grote mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Stadhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1908
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver