Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513003
Complexnummer
513002 - Vlisco complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82827/169
Kadastrale aanduiding
Helmond H 1163
Binnen Parallelweg 27, 5701 PH te Helmond

Omschrijving

Inleiding

Voormalige WATERTOREN, gebouwd in 1884, in opdracht van P.F.van Vlissingen naar ontwerp van Th. Roijakkers. De toren staat midden op het terrein van Vlisco en is na restauratie rond 1980 in gebruik genomen als gebouw van de bedrijfsbrandweer.

Omschrijving

Het achthoekige gebouw is opgetrokken uit machinale baksteen en heeft een afgeplat dak met schilden waarop zwarte kruispannen.

De hoeken zijn geleed met lisenen en onder de gootlijst is een tandlijst gemetseld. Aan de bovenzijde, ter plaatse van het waterreservoir, is aan twee kanten een zware bakstenen versterking gemetseld. De twee bouwlagen daar onder zijn voorzien van rondboogramen. Op de begane grond zijn dit twintigruitsvensters met straalvormig bovenlicht, op de etage zijn het twaalfruitsvensters met eenzelfde bovenlicht. De oorspronkelijke ingang is doorbroken met een brede openslaande deur onder betonnen latei.

Waardering

De voormalige watertoren is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad en als voorbeeld van de vroege typologische ontwikkeling van de bedrijfswatertoren. Het object heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van belang is. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513002. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1911
1911
exact
Fabrieksgebouw

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
invloeden
Vroeg functionalisme

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Boerma, Aannemingsmij v.h. ; Noord-Brabant
aannemer / uitvoerder
Vlissingen, P.F. van ; Noord-Brabant
opdrachtgever