Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513029
Complexnummer
513028 - Klooster/kerkcomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82841/9
Kadastrale aanduiding
Helmond C 11054
Bakelsedijk 1, 5701 HA te Helmond

Omschrijving

Inleiding

PASTORIE, gebouwd in 1923 naar ontwerp van architect Wolter te Riele. De St. Jozefpastorie werd gebouwd in Um 1800 stijl ten dienste van de vrijwel gelijktijdige gebouwde eveneens beschermde St. Jozefkerk aan de Tolpost 1. Heden vervult het pand een kantoorfunctie.

Omschrijving

Het vrijstaande tweelaagse pand heeft zeven vensterassen en een schilddak met breed overstek en rode verbeterde Hollandse dakpannen. Het pand staat schuin op de as van de weg en correspondeert door deze locatie met het eveneens beschermde vml. klooster St. Jozefgaarde.

De voorgevel wordt gedomineerd door een driezijdige uitbouw over beide bouwlagen. Dit deel wordt afgedekt door een dak met terracotta bolpiron. De gevel bestaat uit bruine machinale baksteen met blokken rondom de geverniste voordeur en op de hoeken. Naast de deur staan lage baksteen blokken met natuursteen afdekplaat. Op de begane grond vindt men vijftienruits, op de verdieping twaalfruits vensters. De vensters hebben tufsteen dorpels en sluitsteen. Onder de dorpels is het metselwerk in reliëf uitgevoerd. De ramen zijn voorzien van louvreluiken. De gootlijst rust op geprofileerde horizontale klossen, tevens is er een tandlijst. Aan weerskanten van het dak van de uitbouw bevindt zich een dakkapel met openslaande ramen in kleine roedenverdeling en een driehoekig fronton. Op de overige zijden van het dak bevinden zich identieke dakkapellen. Op de nokpunten van het dak en rechts achter zijn baksteen schoorstenen geplaatst. Het terrein wordt afgesloten door een ijzeren hek uit de bouwtijd, aan de bovenzijde voorzien van ruitvormen.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uiting van de ontwikkeling van het Katholicisme en de dominantie van het parochieel centrum in de industriestad in het Interbellum. Het geheel is tevens van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de variatie in stijlen die de architect toepaste afhankelijk van het karakter van het gebouw, het is tevens van belang als voorbeeld van het traditionalistische werk van de architect Te Riele. Het gebouw heeft ensemblewaarden als onderdeel van het nabijgelegen voormalige klooster en de Sint Jozefkerk. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en is als voorbeeld van de afwisseling van stijlen in het werk van de architect uiterst zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513028. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1923
1923
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Wolter te Riele ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur