Helmond K 1063
Aarle-Rixtelseweg 2, 5707 GL te Helmond

Inleiding

VILLA DEN ZWALUW, gebouwd 1926-1927 in een stijl verwant aan de Amsterdamse School. De villa werd gebouwd voor de de heer Aukes en familie, één der directeuren van de EDAH. Het pand is gelegen op de hoek van de Aarle-Rixtelseweg en de Julianalaan.

Omschrijving

De bakstenen villa heeft een goeddeels L-vormige plattegrond en een asymmetrische opzet. Direct boven de begane grond van de voorgevel bevindt zich het hoge samengestelde zadel- en schilddak met rode daktegels, waarbij de één- en tweelaags bouwmassa in elkaar overgaat door middel van een raamstrook en dakkapel. In de voorgevel staan onder de uitkragende houten gootlijst een breed erkerraam, naar rechts afgeschuind en zo een portiek vormend. Hierin twee tweelichts vensters en een vernieuwde paneeldeur. Tenslotte volgt een zeer brede erker met bakstenen plantebak en ramen met stalen sierroeden in geometrisch patroon. De overige vensters zijn eveneens voorzien van stalen kozijnen met sierroeden waarin gekleurd glas. Boven deze erker bevindt zich een geveldeel met hoger opgetrokken steekkap met schilddak. De eenlaagse bouwmassa gaat hier over in een tweelaags gedeelte door middel van een raamstrook en een dakkapel. Onder de ver uitkragende gootlijst een reeks van vier vensters en één identiek rechts op de hoek.

Links een afgerond bakstenen sierdeel, links daarvan als dakkapel drie gekoppelde vensters onder uitkragende lijst.

De rechtergevel bezit op de begane grond diverse brede vensters waarboven een bakstenen balkon. Dit balkon, voorzien van een raam en openslaande balkondeuren, wordt links afgesloten door een afgerond bakstenen sierbalkon met bijpassend raam, rechts door een risalerend gedeelte. Op de begane grond hiervan een breed venster, daarboven een smal gekoppeld venster links op de hoek. Borstwering en dak van dit gedeelte rijzen loodrecht op en zijn bekleed met daktegels.

De linkergevel bezit op de begane grond twee samengestelde houten kozijnen en op de etage een groot halfrond raam. In de puntgevel hierboven is een houten vlaggestok bevestigd.

Daarachter een eenlaags travee met plat dak en tenslotte een hoge bakstenen schoorsteen.

Waardering

De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege het voor de bouwtijd typerende type met ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes, rechthoekige en ronde vormen, gecombineerd met materiaalgebruik (o.a. daktegels) en details zoals glas-in-lood, stalen ramen, lamp bij entree enz. Het pand is markant gelegen en gaaf bewaard.