Helmond K 1092
Aarle-Rixtelseweg 14, 5707 GL te Helmond

Inleiding

VILLA, gebouwd in 1930 in opdracht van de directeur van de Nederlandse Schroefboutenfabriek A.P.L. van Thiel en zijn vrouw J.P.H.M. Coovels. Het traditionalistische pand met classicistische elementen is ontworpen door architect A. de Maaker. Het pand is heden in gebruik als kantoor. En is gelegen in een parkachtige tuin in Engelse landschapsstijl.

Omschrijving

Het vrijstaande tweelaagse bakstenen pand is aan alle zijden door een grote siertuin omgeven en heeft een rechthoekige plattegrond. Het hoge hol geknikte schilddak eindigt in een plat en is gedekt met verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn gespiegeld symmetrisch. De hoekpilasters zijn geblokt gemetseld. De voorgevel telt zeven traveeën waarvan drie in de middenrisaliet met fronton. Op de begane grond vindt men vijftienruits schuifvensters, op de etage twaalfruits schuifvensters. Alle vensters zijn voorzien van luiken. De begane grond van de risaliet springt vooruit als erker met afgeschuinde zijden. In het midden openslaande deuren met gewelfde bovenzijde. Hierboven een balkon met vaasvormige balusters als borstwering, hier rechte openslaande balkondeuren, ook hier met een bovenlicht met kleine roedenverdeling. Het omgaand fries is gepleisterd en voorzien van blokconsoles. Deze zijn ook aanwezig in het fronton. Het fronton heeft een oeil de boeuf met aan Rococo verwante guirlandes. Aan weerskanten een negenruits dakkapel met kleine roeden en segmentboogfronton. Op de vier hoeken van het dak staan schoorstenen met afdekplaat en siersmeedwerk, met zeilschepen en jagers. De zijgevels tellen drie traveeën met ramen en één centrale dakkapel zoals in de voorgevel. In de linkergevel bevindt zich in het midden de hoofdingang. Paneeldeur en het venster er boven zijn voorzien van een Rococo-achtige omlijsting.

De voorgevel is voorzien van een bakstenen trap en bordes met ingemetselde plantenbakken.

Waardering

De villa met landschapstuin is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de geografische en sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad, met name het ontstaan van rijke fabrikantenvilla's in de groene omgeving van een villapark. Het huis is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect A. de Maaker. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de relatie van huis en landschapstuin tot de groene omgeving van het villapark aan de Aarle-Rixtelseweg. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Thiel, A.P.L. van ; Noord-Brabant
Coovels, J.P.H.M. ; Noord-Brabant