Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513037
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
De Beemd
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 april 2000
Kadaster deel/nr: 
14964/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Helmond
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Helmond
X-Y coördinaat: 
172865 - 390161

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA DE BEEMD, gebouwd in 1919 naar ontwerp van architect J.W. Hanrath in rustiek traditionalistische stijl. De villa, die gelegen is in het buitengebied, wordt omringd door een zeer grote tuin van ca. 3 ha. die in 1919 is ontworpen door L.A. Springer in landschapsstijl. De villa ligt op een verhoging die is ontstaan bij het graven van de vijver voor het huis. De opdrachtgever van dit geheel was J.M. Matthijsen.

Omschrijving

De villa heeft een rechthoekige plattegrond en telt in totaal vier bouwlagen, waarvan drie onder de kap. De kap is een ingezwenkt rieten zadeldak. De goot rust op afgeronde houten consoles. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen.

De bovenste twee bouwlagen zijn aan voor- en achterzijde afgedekt met gepotdekseld hout. De voorgevel is naar de tuin gericht en heeft in het midden de voordeur in een risalerend gedeelte. De deur bestaat uit een onder- en een bovenpaneel. Aan beide zijden is een drielichts zijlicht geplaatst. Rechts hiervan is een erkerraam met afgeschuinde zijden, op de hoek een dubbel zesruits raam. Links van de deurpartij zijn er twee zesruits vensters en op de hoek een dubbel zesruits raam.

Boven de deur is een balkon met houten borstwering aangebracht, met deur en drieruits zijlichten. Aan weerskanten hiervan, iets hoger geplaatst, een dubbel zesruits raam. Op de volgende etage zijn er drie dubbele vierruits vensters, op de zolderverdieping is er dubbel tweelichts raam.

De achtergevel is geheel symmetrisch van opzet. Op de begane grond zijn er drie gekoppelde zesruits ramen, op de eerste twee gekoppelde zesruits ramen, daar boven twee gekoppelde vierruits en op de zolderetage twee eenruits ramen.

De zijgevels hebben in het dakvlak twee dakkapellen onder lessenaardak. De naar de oprijlaan gerichte zijde heeft onder meer een deur, die toegang geeft tot de bijkeuken. Het deel onder de keuken is onderkelderd. De andere zijgevel bezit openslaande tuindeuren en een veranda.

Het interieur is tussen 1960 en 1980 vrijwel geheel zorgvuldig in stijl verbouwd. In de rookkamer, links in de voorgevel, bevindt zich de oorspronkelijke donkere houten lambrizering.

Naast de keuken, in de achtergevel, bevindt zich een provisiekamer met kastenwand.

Het landschapspark dat het huis omgeeft is min of meer rechthoekig van opzet, waarbij het huis met zijn forse topgevel door middel van zichtassen op de hoofdgevels aan de straat- en tuinzijde in relatie tot het park wordt gebracht. De achtergevel spiegelt zich in een vijver van onregelmatige plattegrond.

Waardering

De villa met landschapspark is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de geografische en sociaal-economische ontwikkeling van Helmond als industriestad, met name het ontstaan van rijke fabrikantenvilla's in de groene omgeving van een villapark. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenbuitenplaats. Het landhuis is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een bewust op eenvoudige rurale architectuur geinspireerd werk van de architect Hanrath. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de relatie van het uiterst eenvoudige huis tot de grootscheepse landhuistuin in de groene omgeving van het villapark aan de Aarle-Rixtelseweg. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAarle-Rixtelseweg1015707 GKHelmond

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenPark

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HelmondL3054
HelmondL3055

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismeinvloeden

Rustiek traditionalisme

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19191919exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hanrath, J.W. ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur