Helmond L 2528
Helmond L 2661
Kanaaldijk N.O. 118, 5702 NW te Helmond
Kanaaldijk N.O. 120, 5702 NW te Helmond
Kanaaldijk N.O. 122, 5702 NW te Helmond
Kanaaldijk N.O. 124, 5702 NW te Helmond

Inleiding

REEKS ARBEIDERSHUIZEN, in 1915 gebouwd in traditionalistische stijl, waarschijnlijk in opdracht van M. van Roy.

Omschrijving

De gevel van de eenlaagse, onderkelderde woonhuizen telt tien vensterassen en is opgetrokken uit lichtbruine machinale baksteen. Het mansardedak met de nokas parallel aan de straat is voorzien van zwarte muldenpannen. De gevelritmiek bestaat uit een deur-raam, deur-raam verdeling.

De paneeldeuren zijn bereikbaar via twee bakstenen treden en hebben een bovenlicht in kleine roedenverdeling onder segmentboog. Ook de kelderlichten, per pand twee, en de vensters zijn voorzien van een segmentboog. De gekoppelde vensters hebben zowel een kleine roedenverdeling in het bovenlicht als een sierverdeling aan de onderzijde. De vensters hebben vernieuwde halve luiken. De balklagen worden aangegeven door smalle gietijzeren muurankers. De gootlijst wordt gedragen door geprofileerde afgeschuinde klosjes. Per pand is er een dakkapel met dubbel venster. De bovenlichten hiervan hebben deelroeden.

De huizen hebben aan de voorzijde een betegelde stoep met bakstenen hekpaaltjes met ezelsrugafdekking, verbonden door een ijzeren rondbuis. De rechtergevel van het rijtje is geblokt grauw gepleisterd.

De linkergevel is van baksteen. Hier is een ijzeren stalraampje en een nisraampje in aangebracht.

Waardering

De geisoleerd gelegen rij woonhuizen is van algemeen belang. Ze heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, met name de industrialisatie van Noord-Brabant en is tevens van belang als goed herkenbaar voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de woningbouw voor arbeiders kort na 1900. De woningen hebben ensemblewaarden vanwege de markante ligging aan de oever van de Zuid-Willemsvaart. De panden zijn gaaf bewaard gebleven en binnen de provincie uiterst zeldzaam als voorbeeld van de onderkelderde rijtjeswoning.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis reeks arbeiders woningen

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) Reeks arbeiderswoningen