Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513052
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 april 2000
Kadaster deel/nr: 
14964/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Helmond
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Helmond
X-Y coördinaat: 
173324 - 388127

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

REEKS HERENHUIZEN, in 1850 gebouwd in opdracht van de fabrikanten Cornelis Carp en Albert Caulen. Het neo-classicistische blok heeft tevens gediend als ververij met woningen. Ca. 1890 werd er aan de linkergevel een erker toegevoegd en werd het pand verbouwd, nogmaals in 1937. Het pand heeft een kantoorfunctie.

Omschrijving

Het vrijstaande blok herenhuizen telt twee bouwlagen plus mezzaninoverdieping en heeft in totaal dertien vensterassen. Op het schilddak met de nokas parallel aan de straat liggen zwarte verbeterde Hollandse dakpannen. De gevel is symmetrisch, de middelste vijf traveeën springen licht vooruit en zijn deels gepleisterd, deels in schoon metselwerk uitgevoerd.

De begane grond is tot de onderdorpels geblokt gepleisterd en wit geschilderd. Er is een uitsparing voor de gevelsteen met tekst; "Corn. Carp. Ioh. Albt. Kaulen 28 junij 1850". Het kozijnwerk van de zesruitsschuifvensters en dat van de andere vensters is wit geschilderd. Alle dorpels en cordonlijsten zijn uitgevoerd in hardsteen. Er is één deur geplaatst in de rechter zijgevel, de andere drie bevinden zich in de voorgevel. Deze brede paneeldeuren zijn bereikbaar via twee hardstenen treden. De deuren zijn voorzien van kussens, gietijzeren roosters en duwstang. De hoeklisenen zijn geblokt gepleisterd, de vijf middelste traveeën zijn vlak gepleisterd. De tussenliggende delen zijn uitgevoerd in bruine handvorm baksteen. De belétage is voorzien van achtruits schuifvensters. De middelste vijf tweelichts mezzanino vensters hebben een doorgaande cordonlijst, de overige individuele onderdorpels. De kroonlijst is met de tandlijst gepleisterd. De zijgevels en de achtergevel zijn geheel geblokt gepleisterd en wit geschilderd.

De linkergevel is aan het eind van de negentiende eeuw uitgebreid met een grote houten rechthoekige erker met flauw hellend schilddak. De hoeken en de openslaande deuren worden gemarkeerd door geornamenteerde gietijzeren zuilen. Langs de bovenzijde van de ramen bevindt zich een sierlijke gietijzeren decoratie. Achter het huis bevindt zich een grote tuin.

Waardering

De herenhuizen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de industrialisatie in oostelijk Noord-Brabant, in het bijzonder de ontwikkeling van een ook op landelijk niveau prominente industrialisatie-as aan de Zuid-Willemsvaart, ze zijn tevens van belang als goede voorbeelden van de typologische ontwikkeling van de rijtjeswoning, gecombineerd met nijverheid. Ze hebben architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop sobere doch waardige neo-classicistische motieven worden gebruikt om de representatie van de burgerij en de fabrikanten te verhogen. De panden hebben ensemblewaarden als onderdeel van een industrie- en doorvoergebied van nationaal niveau. Ze zijn gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKanaaldijk N.W.635707 LCHelmond
NeeKanaaldijk N.W.655707 LCHelmond
NeeKanaaldijk N.W.675707 LCHelmond
NeeKanaaldijk N.W.67A5707 LCHelmond

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HelmondG3056

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Reeks herenhuizen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18901890globaalvervaardiging