Helmond G 458
Kanaaldijk N.W. 81, 5707 LC te Helmond

Inleiding

VILLA, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning in 1874 in opdracht van W. Swinkels. Een verbouwing vond plaats in ca. 1895.

Typologisch en stilistisch komt het pand overeen met de fabrikantenvilla aan de Mierloseweg 1B. Het aangebouwde eenlaagse kantoor en pakhuisgedeelte uit ca. 1920 is in 1991 gesloopt. Hierdoor is de villa geheel vrij komen te staan.

Omschrijving

Het tweelaagse pand heeft een afgeplat schilddak met leien in rensdekking. De gevel bestaat uit twee delen; links een deel van twee vensterassen met de deur, en rechts een driezijdige uitbouw.

De uitbouw is opgezet als een doorgaande erker over beide bouwlagen. De gevel is opgetrokken in bruine machinale baksteen en heeft een geleding van rode baksteen voor de strekken en gepleisterde en wit geschilderde speklagen bij onder- wissel- en bovendorpels. In de plint op de begane grond zijn ter hoogte van de vensters verdiepte velden aangebracht. Hier boven staat de doorgaande dorpellijst. In de drie erkerzijden bevinden zich schuifvensters, gelijk aan de vensters er boven. Naast de erker de paneeldeur met diamantkussens en smeedijzeren sierrooster. Rechts van de deur is een terracotta tegel ingemetseld met de Heilige Maagd Maria, waarschijnlijk uit ca. 1945. Naast de deur een gekoppeld schuifvenster; een gelijkvormig raam hierboven en een T-venster boven de deur. Alle vensters en het bovenlicht van de deur zijn afgedekt met een segmentboog van rode verblendsteen met uitkragende koppenlaag en sluitsteen. De boogvullingen van de vensters en van de verdiepte velden in de borstwering bij de verdieping bestaan uit polychrome tegels met geometrisch patroon. De borstwering van de verdieping is aan boven- en onderzijde geaccentueerd met een geprofileerde stuclijst, net als het fries onder de gootlijst. Het fries heeft gepleisterde hoekblokken, een tandlijst en polychroom siermetselwerk. In het midden van het dak staat een kleine vierruits dakkapel onder plat dak. De erker heeft aan de voorzijde en deels op de hoeken een brede dakkapel onder plat dak. De ramen hebben een verdeling in kleine roeden. Boven de gepleisterde linkerzijgevel bevindt zich op het dak de schoorsteen, waarop de oorspronkelijke getordeerde terracotta schoorsteenpotjes staan.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de industrialisatie in oostelijk Noord-Brabant, in het bijzonder de ontwikkeling van een ook op landelijk niveau prominente industrialisatie-as aan de Zuid-Willemsvaart. Zij heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van de wijze waarop eclectische motieven werden gebruikt om de representatiegraad van de burgerij en de fabriakanten te verhogen. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van een industrie- en doorvoergebied van nationaal niveau. Het is gaaf bewaard gebleven.

Swinkels, W. ; Noord-Brabant