Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513053
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 april 2000
Kadaster deel/nr: 
14964/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Helmond
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Helmond
X-Y coördinaat: 
173333 - 388397

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA, in eclectische stijl gebouwd als directeurswoning in 1874 in opdracht van W. Swinkels. Een verbouwing vond plaats in ca. 1895.

Typologisch en stilistisch komt het pand overeen met de fabrikantenvilla aan de Mierloseweg 1B. Het aangebouwde eenlaagse kantoor en pakhuisgedeelte uit ca. 1920 is in 1991 gesloopt. Hierdoor is de villa geheel vrij komen te staan.

Omschrijving

Het tweelaagse pand heeft een afgeplat schilddak met leien in rensdekking. De gevel bestaat uit twee delen; links een deel van twee vensterassen met de deur, en rechts een driezijdige uitbouw.

De uitbouw is opgezet als een doorgaande erker over beide bouwlagen. De gevel is opgetrokken in bruine machinale baksteen en heeft een geleding van rode baksteen voor de strekken en gepleisterde en wit geschilderde speklagen bij onder- wissel- en bovendorpels. In de plint op de begane grond zijn ter hoogte van de vensters verdiepte velden aangebracht. Hier boven staat de doorgaande dorpellijst. In de drie erkerzijden bevinden zich schuifvensters, gelijk aan de vensters er boven. Naast de erker de paneeldeur met diamantkussens en smeedijzeren sierrooster. Rechts van de deur is een terracotta tegel ingemetseld met de Heilige Maagd Maria, waarschijnlijk uit ca. 1945. Naast de deur een gekoppeld schuifvenster; een gelijkvormig raam hierboven en een T-venster boven de deur. Alle vensters en het bovenlicht van de deur zijn afgedekt met een segmentboog van rode verblendsteen met uitkragende koppenlaag en sluitsteen. De boogvullingen van de vensters en van de verdiepte velden in de borstwering bij de verdieping bestaan uit polychrome tegels met geometrisch patroon. De borstwering van de verdieping is aan boven- en onderzijde geaccentueerd met een geprofileerde stuclijst, net als het fries onder de gootlijst. Het fries heeft gepleisterde hoekblokken, een tandlijst en polychroom siermetselwerk. In het midden van het dak staat een kleine vierruits dakkapel onder plat dak. De erker heeft aan de voorzijde en deels op de hoeken een brede dakkapel onder plat dak. De ramen hebben een verdeling in kleine roeden. Boven de gepleisterde linkerzijgevel bevindt zich op het dak de schoorsteen, waarop de oorspronkelijke getordeerde terracotta schoorsteenpotjes staan.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de industrialisatie in oostelijk Noord-Brabant, in het bijzonder de ontwikkeling van een ook op landelijk niveau prominente industrialisatie-as aan de Zuid-Willemsvaart. Zij heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van de wijze waarop eclectische motieven werden gebruikt om de representatiegraad van de burgerij en de fabriakanten te verhogen. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van een industrie- en doorvoergebied van nationaal niveau. Het is gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKanaaldijk N.W.815707 LCHelmond

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HelmondG458

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18741874exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Swinkels, W. ; Noord-Brabantopdrachtgever