Helmond G 3648
Kanaaldijk N.W. 83, 5707 LC te Helmond

Inleiding

VILLA, in eclectische stijl in 1884 gebouwd in opdracht van de margarinefabrikant C.A. Oyens. De villa werd in 1925 verbouwd. Rond 1985 en 1990 vonden opnieuw verbouwingen plaats.

Omschrijving

De tweelaagse villa heeft drie brede vensterassen en een schilddak met rode verbeterde hollandse dakpannen. De nokas staat loodrecht op de straat. De rechter travee heeft een plat dak. De rechtergevel is deels verbonden met de in 1890 gebouwde villa op nummer 85. Het pand heeft een souterrain. De villa is gepleisterd en wit geschilderd. Boven de gladde plint bevinden zich de cordonlijst en de dorpels van de gekoppelde rondboogvensters. Boven de openslaande vensters is het bovenlicht met straalverdeling geplaatst. De gepleisterde omlijsting is geprofileerd. Rechts is een erker met afgeschuinde zijden en rondboogramen. De begane grond is tussen plint en geprofileerde cordonlijst geblokt gepleisterd. De verdieping is glad gepleisterd.

De vensters op de verdieping hebben dezelfde indeling maar een andere omlijsting met wenkbrauwbogen. Tussen de rondbogen van de twee vensters zijn zeer grote barokke kuiven gezet. In de uitgebouwde rechter travee bevindt zich in de rechtergevel de entree.

Zowel voor als achter het huis bevindt zich een tuin met diverse grote loofbomen, geplant in de bouwtijd van het huis.

Waardering

De villa is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de industrialisatie in oostelijk Noord-Brabant, in het bijzonder de ontwikkleing van een ook op landelijk niveau prominente industrialisatie-as aan de Zuid-Willemsvaart. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de wijze waarop de eclectische motieven worden gebruikt om de representatiegraad van de burgerij en de fabrikanten te verhogen. Het pand heeft ensemblewaarden als onderdeel van een industrie- en doorvoergebied van nationaal niveau. Het object is gaaf bewaard gebleven.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Oyens, C.A. ; Noord-Brabant