Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513056
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82841/159
Kadastrale aanduiding
Helmond I 2771
Kerkstraat 48, 5701 PM te Helmond

Omschrijving

Inleiding

WINKEL-WOONHUIS met gevel uit 1890, in 1926 voorzien van een etalage in Art Nouveaustijl ten behoeve van de slager F.A. Stevens.

Omschrijving

Het een bouwlaag tellende diepe huis, dat mogelijk in kern 16e of 17e eeuws kan zijn, wordt gedekt door een schilddak met zwarte en rode oudhollandse pannen. Het grenst links aan een doorgang met poort en rechts aan het buurpand. De voorgevel uit 1890 is een bakstenen, gepleisterde en gewitte, ingezwenkte lijstgevel. De begane grond heeft een grijze plint en wordt van de verdieping gescheiden door een cordonlijst, terwijl de verdieping geblokte hoekpilasters heeft. De ramen hebben hardstenen dorpels, een zesruits indeling en een geblokte hanekam boven een geschulpte sierrand, welke op de begane grond uit hout en op de etage uit zink is vervaardigd. De in 1926 aangebrachte etalage heeft een plint van bruin gevlamde, geglazuurde bakstenen met een afgeschuinde afdekking in caramelkleurige steen. De pilasters welke de etalage omlijsten bestaan uit groen-bruin geglazuurde stenen en worden bekroond door terracotta voluten die een lijst dragen uit bruine caramelkleurige en wit geglazuurde steen. De etalageruit heeft een hardstenen, welvende dorpel en houten ajourwerk, beide in Art-Nouveautrant en daarboven een zwarte glazen plaat met vergulde letters "Vleeschhouwerij". Deze plaat is gesigneerd Ant. N. Bouvy, Amsterdam FT".

Waardering

Het winkelwoonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als representant van de ontwikkeling van de middenstand in Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het winkelwoonhuis van de zestiende tot de twintigste eeuw. De winkelpui heeft architectuurhistorische waarde als laat voorbeeld van Art Nouveau. Het pand heeft belang voor de bouwgeschiedenis vanwege de gelaagdheid der afzonderlijke bouwfasen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een gaaf bewaard gedeelte van de binnenstad. Het is goed bewaard gebleven en door de gecompliceerde bouwgeschiedenis uiterst zeldzaam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning Winkel;Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
exact
verbouwing
1926
1926
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden