Helmond I 3196
Molenstraat 76, 5701 KH te Helmond

HERENHUIS, gebouwd in 1869-70 in opdrachtgever van G. van Steenis.

Vanaf 1930 heeft het eclectiche huis lange tijd gediend als directeurswoning van het Antoniusgasthuis.

Omschrijving

Het herenhuis telt een bouwlaag boven het souterrain en wordt afgedekt door een schilddak met rode tuile du Nord dakpannen. Het gepleisterde en wit geschilderde pand heeft een vierkante plattegrond en vier traveeën in de voorgevel. Op de hoeken Empire vensters met ronde schouders, in het midden twee openslaande deuren, die qua indeling overeenkomen met de vensters. De verbrede middenroede vindt in de deelroede van het bovenlicht een afgeronde beëindiging. De kozijnen zijn voorzien van een geprofileerde stucomlijsting met lofwerk en een kuif. De souterrainverdieping bezit twee grote tweelichtsvensters. In de kroonlijst bevinden zich kleine ronde raampjes tussen aansluitende velden en bewerkte consoles die de gootlijst dragen. Het dakvlak wordt doorbroken door een brede dakkapel met een door een boog gekoppelde zesruits rondboogramen.

Een centrale waaiervormige hardstenen trap met bordes leidt naar de deuren. Het hekwerk van de balustrade is vernieuwd. In de linkergevel bevindt zich een hoge getoogde vleugeldeur met sieromlijsting.

In de tuin bevinden zich diverse grote oude loofbomen, die waarschijnlijk dateren uit de bouwtijd.

Waardering

Het villa-achtige herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van villabebouwing voor fabrikanten aan de eertijds groene uitvalsweg van de industriestad, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de blokvormige villa. Het heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van de toepassing van eenvoudige gestucte eclectische motieven ter verhoging van het karakter van een landelijke villa. Het object is gaaf bewaard gebleven.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Boomgroep

Steenis, G. van ; Noord-Brabant