Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513079
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 april 2000
Kadaster deel/nr: 
14964/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Helmond
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Helmond
X-Y coördinaat: 
172942 - 387415

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalig PATRONAAT, gebouwd in 1927 in opdracht van het Kerkbe- stuur O.L. Vrouwe naar ontwerp van L. de Vries in de stijl van het Zakelijk Expressionisme. Het inwendige is in 1980 verbouwd, aan diverse zijden zijn toen uitbouwen gerealiseerd. Het hoofdgebouw fungeert als wijkcentrum.

Omschrijving

De gevels van het drielaagse pand zijn opgetrokken uit baksteen, de plattegrond is rechthoekig. Het platte dak is aan de zijden afgewerkt met windveerpannen. De voorgevel bezit twee hoektraptorens waartussen op de begane grond een eenlaags deel met entree en plat dak. De traptorens hebben een smal hoog raam met betonnen waterspuwer en op de bovenste verdieping twee gekoppelde vierkante raampjes. Het entreedeel heeft in het midden een vernieuwde paneeldeur en links vier gekoppelde rechthoekige vensters. De rest van de gevel aan de rechterzijde, op de begane grond en eerste etage, gaat schuil achter de nieuwe bakstenen aanbouw. In de terugspringende twee volgende etages bevinden zich hoge gekoppelde vensters en daar boven smalle hoge vensters met kleine roeden. Deze worden van elkaar gescheiden door lisenen met betonnen console en bovenstuk. De traptorens hebben in de lange zijgevel drie hoge smalle vensters met betonnen waterspuwers en aan weerskanten een vierkant raampje. Op de begane grond zijn, met uitzondering van de traptorens die daar twee vierkante vensters hebben, grote samengestelde ramen geplaatst met bovenlichten in kleine roedenverdeling. De twee etages erboven springen iets in en de traveeën worden geleed door baksteen pilasters. Deze eindigen afwisselend in een betonnen bovenstuk en een hoger opgetrokken bakstenen deel met siermetselwerk. Op de eerste etage zijn er per travee drie smalle hoge vensters, op de tweede trapeziumvormige ramen met een vierkant bovenlicht. Deze hebben een kleine roedenverdeling. In de linker zijgevel bevindt zich een gevelsteen met de tekst: "Eerste steen gelegd door A. van Hellenberg-Hubar kapelaan directeur 19-3-1927".

Waardering

Het voormalige patronaat is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als toonbeeld van de opvattingen van de katholieke geestelijkheid over het uitdragen van hun sociale missie binnen de parochie en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de patronaten binnen de parochiecentra. Het is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de bijzondere verwerking van zakelijke en expressionistische motieven door de architect De Vries. Het is gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van de toepassing van een bijzondere ornamentiek uiterst zeldzaam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
Ja2e Haagstraat405707 VKHelmond

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaVergadering en verenigingPatronaatsgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HelmondG3841

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismeinvloeden

Zakelijkheid

ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19271927exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Vries, L. de ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur