Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513095
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 april 2000
Kadaster deel/nr: 
14964/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Helmond
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Helmond
X-Y coördinaat: 
173728 - 388011

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

HERENHUIS, in 1891 gebouwd in opdracht van fabrikant A. Prinzen door architect J.W. van der Putten. In 1923 werd het neo-renaissance-pand verbouwd tot postkantoor. Het heeft na een verbouwing in 1928 ook als belastingkantoor gediend. Vanaf 1980 fungeert het pand als kantoor. Hierbij is het interieur geheel verbouwd. De topgevels van de risalieten zijn bij deze gelegenheid deels opnieuw opgemetseld.

Omschrijving

Het tweelaagse pand is gelegen op de hoek van de Markt en de Watermolenwal. Beide zijden hebben vier vensterassen en een bekroonde middenrisaliet. Het afgeplatte hoge schilddak heeft leien in rensdekking. De gevel is opgetrokken uit machinale bruine baksteen met een geleding van hoek- en zijlisenen, middenrisaliet, siermetselfriezen en zandsteen speklagen. De gevels zijn op enkele details na identiek. Zij hebben elk een uitkragende baksteen plint met vierkante luchtroosters en hardsteen afdekking. De twee middelste traveeën risaleren en komen uit in een grote schoudergevel met trappen, een hoek- en een toppinakel. De hoekpinakels worden bekroond door een obelisk, de toppinakel op console door een smeedijzeren sierwerk met windvaan. De zijkanten zijn afgewerkt met natuurstenen afdekplaten. De overige geveldelen eindigen in lijstgevels met daaronder een drievoudige gemetselde sierlijst; een lijst met baksteen klosjes, een zigzaglijst en een rondboogfries met natuursteen blokjes. De middelste twee vensterassen en die in de schoudergevel hebben T-vensters. De andere vensters zijn gekoppelde schuifvensters. De hardsteen dorpels lopen door over de breedte van het pand als waterlijsten. De venster- en deuropeningen zijn geplaatst onder een segementboog, het zoldervenster onder een korfboog. De raambogen hebben aanzet- en sluitstenen van zandsteen, die gebosseerd zijn en als diamantkop gehakt. De boogvulling bestaat uit tegelmozaïek in de kleuren caramel, blauw, crème, donkerrood en zwart. Tussen de vensters bevinden zich grote gekrulde ijzeren sierankers, die de balklagen aangeven. In de gevel aan de Marktzijde is links de paneeldeur aangebracht.

Deze heeft de oorspronkelijke deurklink met gekruld bladmotief. In het bovenpaneel zijn kleine vierkante ruitjes geplaatst.

Tussen de twee middelste vensters staat een hoge hardstenen brievenbus met daarin een gevelsteen met de tekst; "Eerste steen gelegd door Gerardina Prinzen, 5-6-1891". Onder het venster van de risaliet bevindt zich één brede cartouche met band en rolwerk. In de andere zijde zijn daarentegen twee cartouches ingemetseld met de teksten; "anno" en "1891". Aan weerskanten bevinden zich in het dakvlak dakkapellen onder zadeldak, uitkomend in een punt aan de voorzijde. Deze dakkapellen hebben een dakbekleding van leien in maasdekking.

Waardering

Het voormalige herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de sociaaleconomische ontwikkeling, in het bijzonder de stedelijke schaalvergroting door de bouw van rijk gedetailleerde herenhuizen voor fabrikanten; het is tevens een goed voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. Het heeft architectuurhistorisch belang door de rijk gedetailleerde neo-renaissancegevels en is van belang als voorbeeld van het werk van J.W. van der Putten. Het heeft ensemblewaarden door de markante plaatsing op een hoek van het marktplein. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMarkt2135701 RJHelmond

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwenOverheidsgebouwPostkantoor

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HelmondI2749

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-RenaissanceNeo-Franse Renaissanceinvloeden

Neo Renaissance

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18911891exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Putten, J.W. van der ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur