Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513100
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 april 2000
Kadaster deel/nr: 
14964/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Helmond
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Helmond
X-Y coördinaat: 
173911 - 387760

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Dienstgebouw, voormalig patronaat gebouwd in Zakelijke stijl in 1930 ten dienste van de Rooms Katholieke kerk. Het fungeert heden als wijkcentrum. IN 1931 werd het markante beeld op de hoek aangebracht.

Omschrijving

Het goeddeels vrijstaande diepe drielaags gebouw heeft een plat dak. Het linkergedeelte is iets lager. Beide dakranden zijn afgezet met een laag rode windveerpannen. Links de deur met een excentrisch geplaatste rij vensters, die aansluiten op het bredere rechter gedeelte van de gevel. De gevel is opgetrokken uit machinale baksteen. De voor- en zijgevels zijn tot aan de iets uitkragende betonnen luifelband die de deur aan de linkerzijde en de gekoppelde tweelichtvensters afsluit in bruinrode baksteen met siermetselverband uitgevoerd. Daar boven is de baksteen geelbruin. De betonnen luifel loopt zowel aan de linkerzijde bij de deur als aan de rechterzijde boven het volgende tweelichtvenster door. De paneeldeur is geplaatst in een portiek met inspringend metselwerk en een trede van gele baksteen. Boven de betonnen luifel is een hoog rechthoekig bovenlicht van glazen bouwstenen. De vensterdorpels zijn van rood tegelwerk. De delen tussen de vensters zijn net als de luifel uitgevoerd in beton met grof grind. Rechts op de hoek is een gestileerd hardstenen beeld geplaatst van Maria met het kindje Jezus op schoot. Op beide hoeken zijn elk twee vensters met kleine bovenlichten onder een doorgaande houten luifel geplaatst. De luifel eindigt in de rechtergevel in een sierkogel. De vensterpartijden op de eerste verdieping worden onderling verbonden door een doorgaande rij rode tegels voor de vensterdorpels. De drie vensters aan de linkerzijde hebben kleine bovenlichten en een gezamenlijke wisseldorpel. Rechts boven bij de hoek begint een uitgemetselde band die als zodanig dit rechthoekige gevelvlak accentueert. Op de tweede etage is een aaneengesloten band van vensters geplaatst over beide geveldelen.

Waardering

Het voormalige dienstgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de dominantie van het parochiaal werk in een industriestad in het interbellum, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het patronaatsgebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde als regionale variant van zakelijke stijlvormen en als zeldzame vertegenwoordiger van kubistiche stijlvormen aan een gebouw voor de katholieke kerk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMolenstraat2015701 KDHelmond

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwenOverheidsgebouwGemeentelijke dienst

Dienstgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HelmondI3444

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeZakelijk Expressionismeinvloeden

Cubistisch Rationalisme

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19301930globaalvervaardiging