Helmond G 972
Steenweg 34, 5707 CG te Helmond

Inleiding

WOONHUIS, dat in de kern dateert uit het tweede kwart van de negentiende eeuw. In 1910 en in 1935 vonden er belangrijke verbouwingen plaats, waarbij de voorgevel werd gemoderniseerd in Um 1800-stijl. Omschrijving

Het halfvrijstaande twee en een halflaagse pand heeft vijf vensterassen en bezit een afgeplat schilddak met zwarte betonpannen.

De gevel is opgetrokken uit machinale baksteen, die in subtiel reliëf is onderverdeeld door lisenen op de hoeken, tussen de vensters en bij de centraal geplaatste paneeldeur. Deze lisenen zijn gemetseld met klezoortjes. Naast de deur staan lage baksteen blokken met hardsteen afdekplaat. Het bovenlicht is voorzien van snijwerk in de verticale stijlen en daarboven een ruitpatroon. De vierentwintigruits schuifvensters hebben rechte hardsteen dorpels. Onder de vensters is een dubbele rollaag, daar boven een enkele rollaag ter afsluiting. De borstweringen zijn aangegeven met behulp van deels uitgemetselde, deels ingemetselde baksteen laagjes. De vensters op de verdieping worden afgesloten met een variant op de hanekam. In de iets uitgemetselde kroonlijst zijn tweelichts mezzaninovensters geplaatst, de middelste travee is leeg gelaten.

De gootlijst staat op robuuste klossen. Boven de middentravee een getoogde tweelichts dakkapel met lisenen en schouders met hardsteen blokjes. Inwendig wordt het huis door een middengang doorsneden. Links een kamer en suite met eenvoudige schoorsteenmantels en stucplafonds, rechts een kleinere voorkamer met stucplafond.

Waardering

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stedelijk woonhuis in de periode kort voor en na 1900. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de Um 1800-stijl, met een zeer verzorgde detaillering van metselwerk en raamvormen en enkele sobere Expressionistische motieven. Het is gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam.