Lochem X 165
Lochem X 164
Lochem X 162
Lochem X 160
Lochem X 161
Bij Ooldselaan 17, 7245 PP te Laren

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis Oolde. In structuur en deels in detail gaaf bewaarde aanleg met een Engelse en Franse tuin, die rond 1871 naar ontwerp van H. Copijn is uitgevoerd. Op het huis Oolde is de ontwerptekening uit 1871 van zijn hand aanwezig. Voor het realiseren van de aanleg is de vierkante gracht rondom het huis gedempt en voor het huis een lusvormige oprit rondom een gazon aangelegd, conform de ideeën van de landschapsstijl. Schuin op het huis staat, komende vanaf het dorp Laren, een 17de-eeuwse met eiken beplante toegangslaan (Ooldselaan). Door de open aanleg voor het huis wordt, net voor de bocht in de laan, een verrassend zicht op het huis verkregen. De glooiende aanleg in landschapsstijl met vijverpartij is direct ten westen van het huis geconcentreerd. Een padenpatroon van ellipsen en ovalen leidt om een gazon met solitairen en boomgroepen, de vijver en een aangrenzende sierweide met een rondgaande laan die wisselende zichten biedt op het park en het landschap. Vanaf het huis loopt een fraai doorzicht naar deze sierweide. Er is tevens een doorzicht over de grote, grillig gevormde vijverpartij met eilandje en een schiereilandje, waar een hondengrafje is. Aan het water staan treurbomen. Achter het huis ligt een gazon met rododendronaanplant (recent) en ten noordoosten van het huis een parkbosje met beuken en restanten van oude beukenlanen. De omringende omgeving wordt middels doorzichten bij het huis betrokken. Ten oosten van het huis ligt de bloementuin in symmetrische stijl, waarvan de rechthoekige structuur nog aanwezig is evenals een restant van de geometrische aanleg met buxus. Aan de oostzijde wordt het rechthoekige compartiment afgesloten door een rododendrongroep. De combinatie van een symmetrische tuin en een landschappelijke parkaanleg is karakteristiek voor de gemengde stijl. Links van de oprijlaan is de rechthoekige moestuin gesitueerd, deze staat voor het eerst op de Topografische Militaire Kaart van 1929-1935 op huidige plaats aangegeven. De moestuin is geheel omhaagd. De rechthoekige overtuin aan de oostzijde van de Ooldselaan bestaat uit een parkbos met een rondgaand pad en twee slingerende paden die elkaar kruisen.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis Oolde van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege het laat 19de-eeuwse park met Engelse (landschappelijke) en Franse (symmetrische) tuin naar ontwerp van H. Copijn (1871) waarvan de hoofdstructuur nog gaaf herkenbaar is;

- als goed voorbeeld van een aanleg in gemengde stijl, die in de late-19de-eeuw in zwang was;

- als voorbeeld van een werk uit het oeuvre van tuinarchitect Copijn;

- vanwege de behouden elementen uit de formele periode, zoals de in aanleg 17de-eeuwse Ooldselaan en restanten van de enkele beukenlanen binnen de aanleg;

- vanwege de aanwezigheid van boomgroepen en solitairen uit de tijd van de aanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met andere onderdelen van de buitenplaats.