Lochem X 160
Ooldselaan 13, 7245 PP te Laren

Omschrijving

TUINMANSWONING behorende tot de buitenplaats Huis Oolde. Aan de Ooldselaan ligt een voormalige tuinmanswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand met gepleisterde plint bestaat uit één bouwlaag onder en met gesmoord Hollandse pannen afgeplat schilddak. Iets onder de dakrand loopt een natuurstenen waterlijst. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een puntgevel (steekkapje) waaronder de ingangspartij geflankeerd door houten zuiltjes die een balkon dragen. De gevels kennen een regelmatige indeling met T-vensters onder segmentbogen met natuurstenen geboorte- en sluitstenen.

TUINMANSWONING van algemeen belang:

- als voorbeeld van eenvoudige doch harmonische architectuur;