Hontenisse K 2108
Bij Jacobus de Waalstraat 8, 4586 AE te Lamswaarde

Vrijstaand BAKHUIS in streek eigen bouwtrant, vermoedelijk 18e eeuws, gelegen

dwars achter het woonhuis.

Omschrijving

BAKHUIS op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag met zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen. Opgetrokken in baksteen in kruisverband, deels gepleisterd, deels geschilderd en voorzien van vlechtingen in de topgevels en van staafankers. Enkele vensters zijn voorzien van duimen voor luiken. De voorgevel (langsgevel) aan de noordzijde bevat een 9-ruits houten schuifraam, een klein raam, een houten deur en een 4-ruits raampje. De oostelijke kopgevel bevat op de begane grond drie houten deuren en in de top een venster met middenstijl. De zuidelijk langsgevel bevat een 9-ruits houten schuifraam. In het interieur is onder meer de oorspronkelijke oven en schoorsteen nog aanwezig. Voorts onder meer houten balkenplafond en zwart-witte tegelvloer.

Waardering

BAKKUIS van cultuurhistorische en ensemblewaarde en met name van belang vanwege de aanwezigheid van de oven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)