Ambt-Doetinchem M 5183
Varsseveldseweg 258, 7004 HK te Doetinchem

Inleiding

HALLEHUIS BOERDERIJ genaamd VELS, gelegen aan de zuidzijde van de Varsseveldseweg in het buitengebied van Doetinchem. De naam van de boerderij is ontleend aan het 'Velsgoet', een oude boerenplaats. De huidige boerderij dateert uit 1898. De vorige boerderij was in de jaren tachtig van de vorige eeuw afgebrand waarna het goed verkocht werd met de voorwaarde dat er binnen het jaar weer een boerderij gebouwd moest worden. De gevelsteen in de voorgevel vermeld dat de eerste steen in 1898 werd gelegd door J. Seinhorst en J.E. Wanders. De nieuwe boerderij krijgt een opvallend gedetailleerde voorgevel die uniek is voor Doetinchem.

De op het achtererf gelegen schuren zijn van recente datum en komen niet voor bescherming in aanmerking. De boerderij is nog steeds in bedrijf.

Deze beschrijving beslaat alleen het exterieur van de boerderij. Het interieur kon niet worden bezocht.

Omschrijving

HALLEHUIS BOERDERIJ opgetrokken op een rechthoekig grondplan over één bouwlaag met kap. Het gebouw staat met de nok haaks op de straat. Het zadeldak is bedekt met de gesmoorde oud Hollandse pan en wordt afgesloten door windveren. Het dak is ter plaatse van het voorhuis opgewipt en aan achterzijde gewolfd. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband en hebben een bepleisterde en geschilderde plint.

De VOORGEVEL heeft in twee in baksteen uitgevoerde hoekpilasters, een geprofileerde cordonlijst en sierankers. De top is voorzien van een houten beschot die aan onderzijde een decoratieve beëindiging heeft. Hieronder bevinden zich twee ronde ramen met een gietijzeren tracering in bloemmotief. Langs de dakrand loopt een gemetselde sierlijst. Op de begane grond bevindt zich in het midden van de gevel een getoogd afgesloten portiek voorzien van een segmentboog met sluitsteen. In de portiek bevindt zich een niet oorspronkelijke deur. Rechts van de portiek bevindt zich een gedenksteen met de tekst: `EERSTE STEEN GELEGD DOOR / J. SEINHORST / EN / J.E. WANDERS / 15 OCT 1898'. Aan weerszijden van de portiek bevinden zich twee tweeruits schuiframen met enkelruits bovenlicht. De ramen worden afgesloten door een segmentboog met sluitsteen en vulling (centrelis motief) en hebben luiken.

Op de verdieping bevinden zich drie ramen die gelijk zijn aan de ramen op de begane grond maar hebben geen luiken.

De LINKER ZIJGEVEL van het voorhuis heeft één raam als beschreven. De gevel heeft links een bakstenen hoekpilaster en wordt aan bovenzijde afgesloten door een gemetselde sierlijst opgebouwd uit een tandlijst en een muizetandlijst. De linker zijgevel van het achterhuis heeft drie recht afgesloten staldeuren en drie getoogde vijfruits stalramen.

De ACHTERGEVEL heeft centraal een getoogd afgesloten deeldeuropening waarin houten deeldeuren. Aan weerszijden hiervan bevindt zich een vierruits stalraam met een half cirkelvormig drieruits bovenlicht en een getoogd afgesloten houten staldeur. Rechts in de gevel bevindt zich een vierruits, getoogd afgesloten stalraam.

De gevel heeft boven de deeldeur een getoogd afgesloten hooiluik en twee ronde vensters met een bloemtracering.

De RECHTER ZIJGEVEL van het achterhuis heeft links twee recht afgesloten vensters waarin tweeruits schuiframen met enkelruits bovenlicht en voorzien van houten luiken.

Rechts hiervan bevindt zich een houten deur, een tweeruits raam, een getoogd afgesloten houten staldeur en drie betonnen stalramen.

De rechter zijgevel van het voorhuis is gelijk aan de linkerzijgevel.

Het INTERIEUR kon niet worden bezocht en is daarom niet beschreven.

HALLEHUIS BOERDERIJ gelegen in het buitengebied van Doetinchem.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een hallehuisboerderij uit het einde van de negentiende eeuw. De boerderij valt op door de esthetische kwaliteiten de gave verhoudingen en de bijzondere detaillering van met name het voorhuis.

- Van stedebouwkundige waarde door de beeldbepalende ligging van de boerderij op het erf. De boerderij is van alle kanten goed zichtbaar en heeft een waardevolle uitstraling.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het object die verbonden is met de agrarische ontwikkeling van Nederland.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij