Doesburg C 2763
Koepoortstraat 40, 6981 AT te Doesburg

Inleiding

HERENHUIS in 1871 gebouwd vermoedelijk als dokterswoning voor dr. Bloemers. Het pand heeft een traditionele, aan het neoclassicisme ontleende gevelopbouw, terwijl de ornamenten in Neo-Lodewijk XV-stijl zijn uitgevoerd. Rechts van het pand bevindt zich het voormalige koetshuis Koepoortstraat 38, dat tegelijkertijd werd gebouwd. Achter de linker deur van nr. 38 ligt de achterom van nr. 40. Op de plaats van het herenhuis en het koetshuis stonden vóór 1871 drie smallere panden met gepleisterde voorgevels, topgevels en haaks op de straatrichting staande zadeldaken. Het is niet duidelijk of in de kern van de huidige panden nog iets van de voorgangers bewaard is gebleven. Het koetshuis is in 1925 verbouwd tot garage met bovenwoning en komt niet voor rijksbescherming in aanmerking. In de tweede helft van de 19de eeuw kwam Doesburg vanwege het levendige culturele klimaat veroorzaakt door de aanwezigheid van het garnizoen, het goedkope leven en de gezonde lucht in zwang als vestigingsplaats voor gepensioneerden, renteniers en oud-militairen. Zij lieten in de Koepoortstraat en omgeving herenhuizen in neoclassicistische trant bouwen of verbouwen. De Koepoortstraat kreeg mede hierdoor een statig en voornaam karakter. De nieuwe huizen kwamen in de plaats van oudere vaak smallere panden. Delen van de oudere panden zoals kelders en muren werden soms gehandhaafd. Het herenhuis is gelegen in de aaneengesloten oostelijke gevelwand van de Koepoortstraat. Voor het pand ligt een hardstenen stoep begrensd door een geornamenteerd ijzeren hekwerk. Voor de deur bevinden zich enkele hardstenen treden. Het pand heeft een zeer diepe achtertuin met een prieel.

Omschrijving

HERENHUIS op rechthoekig grondplan. Het herenhuis bevat een kelder, twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een plat dak met omlopende dakschilden, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. In het voorschild bevindt zich een houten dakkapel met zadeldak, enkelruits raam met rondboogvormig bovenlicht, pilasters, fries, kroonlijst en fronton.

Het pand is opgetrokken in roodbruine baksteen, gemetseld in kruisverband. Het pand heeft een hardstenen plint.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL telt vijf traveeën en heeft een licht vooruitspringende middenrisaliet. De gevel wordt afgesloten door een houten hoofdgestel, bestaande uit een gekorniste architraaflijst en een gekornist fries, dat wordt afgesloten met een kroonlijst.

In de middenrisaliet bevindt zich de ingangspartij. De ingangspartij bestaat uit een portiek in een gepleisterde omlijsting met verdiepte velden en een geprofileerde lijst met afgeronde bovenhoeken. In het portiek bevindt zich een geprofileerd kozijn op hardstenen neuten en voorzien van afgeronde bovenhoeken en een geprofileerd kalf. Het bovenlicht heeft gekleurd glas-in-lood. De dubbele paneeldeur heeft handgrepen van gietijzer en koper en ruiten met gietijzeren roosters, waarin medaillons met kopjes zijn opgenomen.

Boven de deur bevindt zich een balkon op geornamenteerde terracotta consoles, voorzien van een geornamenteerd gietijzeren balkonhek en een balkondeur met boven- en zijlichten in een geprofileerde omlijsting met afgeronde bovenhoeken en een kuif van terracotta. De balkondeur is gewijzigd.

Aan weerszijden van de middenpartij bevinden zich in de eerste en tweede bouwlaag vensters in gepleisterde, geprofileerde omlijstingen met afgeronde bovenhoeken en terracotta kuiven. De kozijnen bezitten eveneens afgeronde bovenhoeken met schuiframen, voorzien van geprofileerde wisseldorpels. De vensters bezitten hardstenen onderdorpels en persiënnes met uitklapbaar onderdeel. Ook de balkondeur is voorzien van persiënnes De ACHTERGEVEL is niet te zien vanaf de openbare weg.

De ZIJGEVELS, die grotendeels schuil gaan achter de belendende panden, worden afgesloten met een bakgoot op klosjes.

Het INTERIEUR heeft de oorspronkelijke indeling, bestaande uit een middengang van voor naar achter, die wordt geflankeerd door kamers en suite, behouden. Bovendien zijn nog een aantal oorspronkelijke interieurelementen bewaard gebleven zoals o.a. rijk geornamenteerde en gepolychromeerde stucplafonds, enkele schouwen en een natuurstenen vloer in de gang.

De TUIN met prieel is niet te zien vanaf de openbare weg.

HERENHUIS uit 1871.

- van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een herenhuis met een neoclassicistische opbouw en details in de Neo-Lodewijk XV-stijl.

- van stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging in de oostelijke gevelwand van de Koepoortstraat, gelegen in het beschermde stadsgezicht Doesburg.

- van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een bijzondere ontwikkeling nl. het ca. 1850 in zwang komen van Doesburg als vestigingsplaats voor renteniers, gepensioneerden en oud-militairen.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning