Diepestraat 10, 6336 VW te Hulsberg

Mergelstenen muur en bijgebouw, beide uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Omschrijving

Links op het erf (voorzijde) en door een een manshoge mergelstenen muur met de boerderij (die is beschermd onder monumentnummer 30863) verbonden, staat een mergelstenen bijgebouw, op rechthoekige plattegrond, met getoogde dubbele inrijdeur (hout, opgeklampt) waarboven een jaartalsteen (18..) en een tweede deur met halfrond bovenlicht, en een derde deur waarboven twee luiken. Blinde achtergevel. Rechtergevel met venster en luik. Tegen de linkergevel een laag bakhuisje met zadeldak. Inwendig twee ovens met schoorsteen, wanden van vitselstek en schaarspant. Daken met oud-Hollandse pannen. Rechts van boerderij (beschermd onder monumentnummer 30863) een mergelstenen muur van enkele tientallen meters lang, meer dan manshoog en zodanig opgetrokken dat een hof is ontstaan".

Het bijgebouw en de mergelstenen muur zijn van algemeen belang op basis van: - de ouderdom;

- de functionele en historische relatie tot de boerderij;