Gorredijk G 515
Bij Hegedyk 20, 8401 BJ te Gorredijk

Inleiding

Het KLOKHUIS annex BAARHUISJE, thans gebouw voor onderhoudsgereedschap van de begraafplaats, is een ontwerp van de architect C. van Wamel uit 1928 in een bouwtrant verwant aan het expressionisme. Het gebouwtje stond aanvankelijk aan het eind van het middenpad van de begraafplaats, maar kwam door een uitbreiding in 1942/1946 in het midden te staan. In 1950 werd het baarhuisje aan de achterzijde verlengd in hetzelfde materiaal en met eenheid van stijl, waardoor een onderscheid tussen beide perioden nauwelijks zichtbaar is. In de toren hangt een luidklok uit 1952: 'GEGOTEN DOOR JACOBUS VAN BERGEN TE MIDWOLDA'. Deze klok vervangt een 18de eeuwse klok van Cyprianus Crans van Enkhuizen, afkomstig uit Hemrik, die in 1943 werd gevorderd door de bezetters en niet terugkeerde. De uitbreiding uit 1950 valt buiten de bescherming van rijkswege wegens de geringe ouderdom.

Omschrijving

Het oorspronkelijke klokhuis heeft een rechthoekige plattegrond en is samengesteld van een toren in twee bouwlagen met aan weerszijden twee ondiepe smallere lage aanbouwen van één bouwlaag, en een langere aanbouw van één bouwlaag aan de achterzijde. De gevels zijn in gemêleerde bakstenen gemetseld. De toren wordt afgesloten door een overstekend tentdak, belegd met zwart geglazuurde daktegels met op de kepers schubvorsten en met een gootlijst rondom. In de voorgevel een opgeklampte rondboogdeur, met traliewerk voor een deurruitje, in geprofileerde deuromlijsting. In de tweede bouwlaag van de toren galmgaten met een geprofileerde omlijsting. In de aanbouwen zijn verticale lichtopeningen van vier glasblokken. De linker en rechter zijgevel zijn identiek en worden bepaald door een aanbouw onder steil zadeldak, belegd met zwart geglazuurde daktegels, met oorspronkelijk op de nok schubvorsten. In de gevelwand een opgeklampte rondboogdeur met traliewerk voor het deurruitje, onder een rollaag. In de geveltoppen vlechtingen. In de tweede bouwlaag van de toren zijn twee rondboog galmgaten. De binnenwanden zijn beraapt met cement.

Waardering

Het klokhuis annex baarhuisje in expressionistische bouwtrant uit 1928 is van algemeen cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde:

- vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,

- vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid,

- als contemporain en essentieel onderdeel van de begraafplaats,

- vanwege de redelijke mate van visuele gaafheid in relatie tot de aanleg van en de ligging op de begraafplaats,

- vanwege de hoge mate van typologische uitzonderlijkheid.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Erfscheiding(D1)