Lippenhuizen H 359
Lippenhuizen H 396
Bij De Buorren 149, 8408 HM te Lippenhuizen

Inleiding

De ERFSCHEIDING van het terrein van de watertoren bij Lippenhuizen, is gelijktijdig met de bouw van de toren in 1932 geconstrueerd. De belangrijkste ontwerper die binnen de bouwkundige afdeling van de I.W.G.L. grote invloed had op de vormgeving was Jhr. E.C. Storm van 's-Gravensande, de latere directeur van het Waterleidingsbedrijf. Vermoedelijk heeft hij ook het ontwerp voor de bijpassende erfscheiding getekend.

Omschrijving

De erfscheiding heeft een samengestelde constructie bestaande uit een dam over de erfsloot waarop een hekwerk. De dam bestaat uit beton waarop aan weerszijden een bakstenen balustrade waarop een ijzeren band in T-profiel met golfrand. In het midden van de balustrade staat een opgemetselde kolom waaraan de geklonken ijzeren hekken met spijlen draaien.

Waardering

De erfscheiding bij de watertoren te Lippenhuizen uit 1932 is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als contemporain en essentieel onderdeel van het complex,

- vanwege de esthetische kwaliteit van het hekwerk in relatie tot de watertoren,