Beetsterzwaag C 1668
Beetsterweg 16, 9244 GC te Beetsterzwaag

Inleiding

Het STOOKHOK staat ten noorden van de boerderij tegenover het keukengedeelte van het voorhuis. Het is gelijktijdig en met dezelfde materialen gebouwd als de boerderij en dateert uit ca 1870. Een houten schutting verbindt het met de boerderij.

Omschrijving

Het stookhok heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in bruine bakstenen op een rode klinkerstenen plint afgesloten met een rollaag. Het bouwblok heeft een overstekend zadeldak, belegd met zwart geglazuurde Hollandse pannen; de schoorsteen is verwijderd. In de langsgevels een getoogd vierruitsvenster; in de korte oostgevel tegenover de keuken een opgeklampte deur. In het stookhok is de boezem van de schouw nog aanwezig.

Het stookhok is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- als essentieel onderdeel van een complex dat de structurele gaafheid ervan verhoogt,