513171 - De Slotplaats
Duurswoude D 739
Bij Foarwurker Wei 3, 9243 JZ te Bakkeveen

Inleiding

Het TUINSIERAAD is een zuil, die lokaal bekend staat als de Burmaniazuil. Het object bevindt zich op het snijpunt van het kruisvormige padenbeloop in het bosperceel achter de Slotplaats. Dit zogenaamde Sterrebos is vermoedelijk in het begin van de 19de eeuw aangelegd. Het terrein behoorde oorspronkelijk tot de lusttuinen om een landhuis, het zogenaamde Blauwhuis, dat in 1837 is gesloopt. Rond 1750 was dit huis in bezit van Jhr. E.H. van Burmania, raadsheer in het Hof van Friesland. Oorsprong en functie van de zuil zijn onbekend. De zuil speelde een rol in de Bakkeveenster folklore als zijnde de plaats waarvandaan de kinderen zouden komen.

Omschrijving

Het parkobject bestaat uit een piëdestal waarop aan alle vier zijden in een lijstpaneel een leeuwekop met een ring in de muil; een trommelzuil van de dorische orde en een kapiteel met een trapsgewijze bekroning. Het object bevindt zich op het snijpunt van het kruisvormige padenbeloop van het Sterrebos achter de Slotplaats.

Het parkobject, de zogenaamde Burmaniazuil, is van algemeen cultuurhistorische waarde:

- vanwege de cultuurhistorische betekenis voor de lokale folklore,