Duurswoude C 690
Bij Breeberchspaed 3, 9241 WP te Wijnjewoude

Inleiding

Het STOOKHOK bij de arbeiderswoning is in 1920 gelijktijdig met de arbeiderswoning in Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd door de aannemers de gebroeders Tj. en D. Keuning. Het bevindt zich tegenover de zij-ingang van het woonhuis en is er visueel mee verbonden door een met beton bevloerd pad. Naast het stookhok is een boenplaats.

Omschrijving

Een klein stookhok dat op rechthoekig grondplan is opgetrokken in rode strengpers bakstenen, onder een zadeldak belegd met zwart geglazuurde Hollandse pannen. Op de nokhoek staat een schoorsteen. De geveleinden worden afgesloten door een waterbord met windveer. In de zijgevels een kleine rechthoekig ruit in het metselwerk; een opgeklampte toegangsdeur.

Het stookhok bij de arbeiderswoning, gebouwd in 1920, is van architectuurhistorisch belang:

- als essentieel en contemporain onderdeel van het complex,