Schiedam Q 7668
Schiedamsedijk 2 A, 3117 HA te Schiedam

INCOMPLETE MOLEN.

De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen bovenkruier is in 1710 gebouwd en was ingericht als poldermolen voor de bemaling van de Klein-Babberspolder. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. De molen was aanvankelijk een grondzeiler, maar is in 1888 verhoogd tot stellingmolen vanwege windbelemmering door de aanleg van een spoorlijn. De molen is omstreeks 1925 onttakeld, waarbij het gevlucht, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De molen werd ingericht als gemaal en was als zodanig tot omstreeks 1985 in gebruik. De incomplete molen heeft thans geen functie. Nabij de incomplete molen staat een woning. De incomplete molen ligt aan de Poldervaart, tot het einde van de 20ste eeuw de boezem van Delfland. De incomplete molen is goed zichtbaar in een open omgeving met in de directe omgeving wat opschietend geboomte.

Omschrijving

Het staande werk van de incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp, waarvan het bovenste deel een cilinderachtige vorm heeft. De incomplete molen is bepleisterd en voorzien van een overstekend plat dak. De gemetselde waterlopen zijn nog grotendeels aanwezig.

De incomplete molen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch historische waarden als herkenbaar en representatief relictvan een ronde stenen poldermolen uit het begin van de 18e eeuw die in de eerste helft van de 20e eeuw werd omgebouwd tot gemaal;

- vanwege cultuurhistorische waarden als essentieel onderdeel van de ontginnings- en waterstaatkundige geschiedenis van Zuid-Holland en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de belendende waterlopen en de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege zijn zeldzaamheid als een ronde stenen poldermolen van hoge ouderdom die in het eind van de 19e eeuw tot stellingmolen is verhoogd.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen Molenromp

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Bovenkruier