Bij Rozendaelseweg 3, 8141 NC te Heino

Inleiding

Gemetselde BRUG gebouwd ten tijde van de aanleg van de spoorlijn Zwolle-Almelo (1879-1881), aan de Rozendaelseweg te Heino, op circa vijftig meters ten oosten van de spoorwegovergang. Voor en na de brug bevindt zich aan weerszijden van de weg een zandstenen paaltje met ijzeren buis.

Omschrijving

Eenvoudige getoogde, gemetselde BRUG met steunmuren. In de toog drie rollagen met zandstenen aanzetstukken en sluitstenen, op de steunmuren zandstenen afdekplaten. De leuningen met plint en uitkragende bovenrand met afgesnoten hoeken, bestaan elk uit drie delen massief zandsteen.

De met de brugleuningen verbonden -ten dele verdwenen- wegafscheiding bestaat uit zandstenen paaltjes met ijzeren buizen daartussen. De paaltjes zijn vierkant in doorsnede, hebben afgesnoten hoeken en een piramidevormige beëindiging. Aan weerszijden zijn ronde gaten aangebracht ten behoeve van de ijzeren buizen.

De brug is van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

-\tvanwege de relatie met de aanleg van de spoorlijn Zwolle-Almelo en daarmee als overblijfsel van de eerste aanleg van de spoorweg-infrastructuur ter plaatse

-\tvanwege de gaafheid van de brug

-\tde ensemblewaarde tussen de brug en de hekken met zandstenen palen