Ootmarsum B 795
Hazelrot 3, 7631 BK te Ootmarsum

Inleiding

ZITBANK gesitueerd in het Stadspark "Engels Tuin", aangelegd in opdracht van A.A.W. Aberson. Het park is aangelegd op driehoekige grondslag in Engelse stijl net buiten het historisch centrum van Ootmarsum.

Rond de bank is een keistenen plaveisel gelegd binnen een kader van zandstenen blokken. De aanleg van het park is van geringe waarde omdat van de oorspronkelijke opzet nog maar een zeer gering deel aanwezig is.

Omschrijving

Zitbank van Bentheimer zandsteen. De bankvorm heeft de kromming van een cirkelsegment van circa 45º graden. De vierkante hoekpijlers hebben een basement en een afdekplaat met daarop vierkante acantusbloem en druiven. Aan de voorzijde van de pijlers zijn twee zijleuningen aangebracht die naar het middelpunt van het cirkelsegment wijzen. Op het golvende vlak van deze leuningen zijn blad en vruchtmotieven aangebracht. De leuningen hebben een dekplaat met daarop een acantusvoluut. Tussen de twee hoekpijlers zijn vijf onversierde segmenten aangebracht. Ze bestaan uit een rugdeel met een afdekplaat, een zitting en een stootbord.

ZITBANK van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als onderdeel van de stoffering van het stadspark

- als fraai exemplaar uit de categorie parkmeubilair

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie van de bank met het park en de andere elementen in het park

- de zeldzaamheidswaarde.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Zitbank