Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513211
Complexnummer
513208 - Algemene Begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82788/69
Kadastrale aanduiding
Bussum B 5531
Bussum, Algemene begraafplaats, Brediuskwartier

Omschrijving

Inleiding

GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van G.C. Fabius in neoclassicistische stijl uit 1887, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. G.C. Fabius was burgemeester van Naarden en Muiden. \t\t\t

Omschrijving

Het grafmonument meet 216x114x254cm en is opgebouwd uit een rechthoekig vak -afgezet met rechte hardstenen banden met op de hoekpunten hardstenen neuten waarop de stijlen van het ijzeren grafhek staan-, een kleine, dunne, iets hellend geplaatste hardstenen steen met getoogde bovenzijde en in verheven Latijns kapitaal de tekst: "HIER RUST/GERI/6 DEC. 1885-27 JUNI 1887/A.P. FABIUS-BEUDEKER/9 FEBR. 1827-31 JAN 1905", en een afgebroken zuil op een vierkante, rijk geprofileerde sokkel. Op de sokkel is aan de voorzijde een witmarmeren plaat bevestigd waarop een tekst is aangebracht in zwart gelakt verdiept Latijns kapitaal: "TER NAGEDACHTENIS/VAN/G.C. FABIUS/GEB: 15 FEBRUARI 1815/BURGEMEESTER VAN NAARDEN EN MUIDEN/1 JAN: 1865-29 APRIL 1887/DE BURGERIJ". Het grafhek, 97 cm. hoog, bevat vier rondijzeren hoekstijlen, bekroond met granaatappels. Smeedijzeren liggers en diagonalen verbinden de hoekstijlen. Op de kruising van de diagonalen is een gietijzeren rozet aangebracht.

Waardering

Het grafmonument voor oud-burgemeester G.C. Fabius is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een neoclassicistisch grafmonument uit het vierde kwart van de 19de eeuw en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513208. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden