513208 - Algemene Begraafplaats
Bussum, Algemene begraafplaats, Brediuskwartier

Inleiding

Omstreeks de eeuwwisseling vervaardigd ijzeren GRAFHEK, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. \t\t\t

Omschrijving

Het ijzeren grafhek, 91 cm hoog, is geplaatst rond een hardstenen zerk van 215x86 cm waarvan de tekst niet meer leesbaar is. Het grafhek is samengesteld uit eenvoudige ronde hoekstijlen die onderling verbonden worden door liggers en diagonalen die in het midden doorbroken worden door een ovaal. Tegen het ovaal is een gietijzeren ensemble van rouwattributen aangebracht, bestaande uit twee gekruiste zeisen en een staartbijtende slang temidden waarvan een gevleugelde zandloper is geplaatst.

Waardering

Het ijzeren grafhek, met funeraire symbolen gedecoreerd, is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een ijzeren grafhek van rond de eeuwwisseling en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafhek Algemene begraafplaats