513208 - Algemene Begraafplaats
Bussum, Algemene begraafplaats, Brediuskwartier

Inleiding

Omstreeks de eeuwwisseling vervaardigd ijzeren GRAFHEK, behorende tot het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. \t\t\t Omschrijving

Het ijzeren grafhek, 100 cm hoog, is geplaatst rondom een hardstenen zerk, waarvan de tekst niet meer leesbaar is, in een rechthoekig vak van 225x130cm, afgezet met hardstenen banden met op de hoekpunten hardstenen neuten waarop de hoekstijlen van het grafhek bevestigd zijn. Het grafhek is samengesteld uit eenvoudige ronde hoekstijlen, bekroond door een gietijzeren granaatappel en onderling verbonden door rondijzeren regels en vierkantijzeren diagonalen. De aansluiting van de diagonalen in de hoeken vindt plaats met gekruld platijzer. De diagonalen worden in het midden doorbroken door een ovaal waarbinnen zich een gietijzeren gevleugelde zandloper bevindt.

Waardering

Het ijzeren grafhek, met funeraire symbolen gedecoreerd, is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een ijzeren grafhek van omstreeks de eeuwwisseling en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafhek Algemene begraafplaats