Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513218
Complexnummer: 
513208 - Algemene Begraafplaats
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 december 2000
Kadaster deel/nr: 
82788/4
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Gooise meren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bussum
X-Y coördinaat: 
140816 - 477140

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

GRAFMONUMENT, opgericht tot nagedachtenis van B.J.R. van Hasselt in neo-classicistische stijl uit omstreeks 1860, behorende tot het complex "Algemene begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum. B.J.R. van Hasselt was oud-burgemeester en med. doctor te Naarden.

Omschrijving

Het grafmonument meet 216x192x245cm en bestaat uit een rechthoekig vak, afgezet met banden van baksteen met op de hoekpunten natuurstenen neuten waarop de stijlen van het ijzeren grafhek staan, en een obelisk op een bakstenen sokkel. De obelisk is aan de top voorzien van een gebeeldhouwde gedrapeerde doek die aan de voorzijde is opengetrokken. Op deze plaats is een gebeeldhouwde versiering zichtbaar in de vorm van een aesculaap met een bloem links en twijgen rechts. Daaronder is tekst aangebracht in verdiept zwart gelakt Latijns kapitaal: "TER NAGEDACHTENIS VAN/B.J.R. VAN HASSELT/OUD-BURGEMEESTER/EN MED. DOCTOR/TE NAARDEN/OVERL. "1 DEC. 186?", waaronder een halve eiken takkenkrans is gebeeldhouwd. Op de geprofileerde sokkel is de tekst aangebracht: "DOOR ZIJNE VRIENDEN". Het grafhek, 86 cm. hoog, bevat vier rijk versierde gietijzeren hoekstijlen, bekroond met granaatappels. Smeedijzeren liggers en diagonalen verbinden de hoekstijlen. In het hart van de vier vlakken bevindt zich een ovaal met gietijzeren funeraire ornamenten zoals een staartbijtende slang op de ovaalvorm, een vliegende zandloper in de ovaalvorm en twee gekruisde zeisen waarvan alleen nog de stelen aanwezig zijn diagonaal achter de ovaal.

Waardering

Het grafmonument voor oud-burgemeester B.J.R. van Hasselt is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een neoclassicistisch grafmonument uit het derde kwart van de 19de eeuw en als beeldbepalend onderdeel van het complex "Algemene Begraafplaats Amersfoortsestraatweg" te Bussum.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
BussumAlgemene begraafplaats, Brediuskwartier

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieUitvaartcentra en begraafplaatsenBegraafplaats en -onderdelenGrafmonumentAlgemene begraafplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BussumB5531

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18601860globaalvervaardiging