Nieuwe 's-Gravelandseweg 88, 1406 NJ te Bussum

Omschrijving

Inleiding Klein vrijstaand houten WOONHUIS aan de westzijde van de Nieuwe 's-Gravelandseweg met de langsgevel op korte afstand van de weg. Het huis is gebouwd ten behoeve van de door Frederik van Eeden in 1898 naar het werk van de Amerikaanse auteur D.H. Thoreau genoemde niet-kapitalistische coöperatieve kolonie Walden, en rond 1901 ontworpen door de architect W.C.Bauer als bakkerswoning op het voormalig terrein van de kolonie. In 1950 is een houten aanbouw aan de achterzijde door een grotere aanbouw in baksteen vervangen.

Omschrijving

In oorsprong op rechthoekig grondplan gebouwd woonhuis bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak gedekt met rode Hollandse pan. De wanden zijn rond een houtskelet opgetrokken uit rabatdelen boven een lage bakstenen plint. De geveltoppen hebben verticaal beschot dat aan de onderzijde is aangepunt. Het pand heeft gesneden windveren en makelaars op beide kopgevels.

De aan de staart gelegen langsgevel (O) heeft vrijwel symmetrisch en vlak onder de gootlijst, twee identieke vensters voorzien van een dubbelraam met een roedenverdeling en aan weerszijden paneelluiken. De geprofileerde gootlijst wordt ondersteund door geprofileerde gootklossen. Rechts in het dakschild een grote dakkapel uit rabatdelen met een platdak en voorzien van twee dubbele ramen met glas-in-lood.

De rechterkopgevel (N) heeft op de begane grond rechts uit het midden de voordeur met een bovenlicht. Ter hoogte van het kalf heeft deze deur een uitstekende houten luifel ondersteund door kleine consoles en hangend aan twee ijzeren stangen. Het bovenlicht en het raam van de deur heeft glas-in-lood. Links van de deur een dubbel meerruits venster met aan weerszijden paneelluiken. Rechts van de deur is een zelfde venster, maar zonder bovenlicht. De geveltop heeft twee smalle hoge vensters met een raam voorzien van een horizontale roede. Boven alle vensters is een schuin afwaterend deel in de vorm van een afdakje. De linkerkopgevel heeft links uit het midden op de begane grond een kozijn voorzien van een dubbel meerruits venster met aan weerszijden paneelluiken. Links van dit venster is een deur met vierruits raam en rechts van dit venster is in 1912 een serre gemaakt, voorzien van een lessenaarsdak met de originele afdekking van met glasplaten. De serre heeft aan de drie gevelvlakken, gescheiden door stijlen, smalle hoge meerruits vensters en in het voorvlak, uit het midden, een dubbele schuifdeur met dezelfde meerruitts roedenverdeling. De geveltop heeft twee smalle hoge vensters met glas-in-lood ramen. De achtergevel heeft op de begane grond de genoemde bakstenen aanbouw. Links van de aanbouw is een klein raam. De achtergevel heeft een eenvoudige halfronde mastgoot. Het dakschild heeft een grote dubbele dakkapel. De linker dakkapel heeft twee ramen, waarvan één nog met glas-in-lood, en de rechter dakkapel heeft een raam met een roedenverdeling.

Waardering De voormalige bakkerswoning is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als kenmerkend en redelijk gaaf bewaard gebleven onderdeel van de idealistische kolonie Walden; voorts als onderdeel uit het oeuvre van de architect W.C.Bauer die eveneens tot de kolonie behoorde. Het pand heeft situationele waarde vanwege de oorspronkelijke situering op het grondgebied van de voormalige kolonie. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ligging nabij de villa's De Maerle en De Lelie, die eveneens in relatie stonden tot de kolonie Walden.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Cottage

Bauer, W.C. ; Noord-Holland