Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513237
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82791/78
Kadastrale aanduiding
Bussum C 1307
Nieuwe 's-Gravelandseweg 86, 1406 NJ te Bussum

Omschrijving

Inleiding

LANDHUIS "DE LELIE", in Engelse landhuisstijl, in 1898-1899 naar ontwerp van Willem Cornelis Bauer gebouwd op terrein van de kolonie "Walden" in opdracht van Frederik van Eeden. Willem Cornelis Bauer was met Van Eeden een van de oprichters van de kolonie. Frederik van Eeden bezat in het landhuis een bibliotheek-studeerkamer. Het vrijstaande landhuis ligt ver teruggerooid van de weg. De oprit loopt langs de voorgevel die haaks op de Nieuwe 's-Gravelandseweg is georiënteerd.

NB: de beschrijving is gebaseerd op de monumentenbeschrijvingen van de gemeente Bussum en op de gegevens uit het bouwarchief van de gemeente Bussum vanwege het ontbreken van toestemming eigenaar het landhuis te bezoeken.

Omschrijving

Het landhuis is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond met twee uitbouwen aan de achterzijde en een zeer grote aanbouw aan de linkerzijde, opgebouwd uit volumes van verschillende hoogte. Het landhuis telt een bouwlaag en een kapverdieping onder zadeldaken met steekkappen in verschillende richtingen. De gevels zijn gedeeltelijk wit gepleisterd.

De voorgevel (N) bevat twee topgevels. De linker, meer naar voren geplaatste, topgevel heeft ongelijke zijden. Op de begane grond bevinden zich een dubbel venster met roedenverdeling en luiken en rechts daarvan een rondboog. Op de verdieping bevindt zich een dubbel venster met roedenverdeling. Tussen de topgevels is een brede dakkapel met vensters met roedenverdeling in het verder doorlopende dakvlak geplaatst. Tegen de zijgevel (O) is een schuin geplaatste, op rechthoekige grondslag opgetrokken garage onder een zadeldak toegankelijk middels een grote, segmentvormige dubbele garagedeur van hout met ijzer beslag.

Waardering

Landhuis "DE LELIE" uit 1898-1899 is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als kenmerkend en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in de Engelse landhuisstijl door de architect Willem Cornelis Bauer in opdracht van Frederik van Eeden en vanwege de herinnering aan de idealistische kolonie "Walden" te Bussum.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1899
exact
verbouwing
1919
1919
exact
verbouwing
1929
1929
exact
Schuur vervangen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Engels landhuisstijl

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Bauer, W.C. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Bazel de, K.P.C. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Rebel, J. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur