Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513244
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
5 december 2000
Kadaster deel/nr: 
82789/157
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Gooise meren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bussum
X-Y coördinaat: 
138376 - 474819

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Voormalig jockeyverblijf, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in de Chalet-stijl naar ontwerp van architect C.J. Kruisweg, behorende bij de oude renbaan Cruijsbergen (1893-1912) en gelegen nabij de coöperatieve kolonie "Walden", en aan het begin van de 20ste eeuw verbouwd tot woonhuis, ver terugliggend gelegen aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg.

Omschrijving

Voormalig jockeyverblijf, bestaande uit een bouwlaag en een kapverdieping en opgetrokken op rechthoekige plattegrond gevormd door een middenpartij onder een schilddak met pirons op de hoeken met aan weerszijden twee ongelijke vleugels onder kruisende zadeldaken met de topgevels aan de noord- en zuidzijde en een topgeveltje links aan de noordzijde. De daken steken ver over en worden bedekt met rode tuiles du Nord en leipannen. Op de kruising van de kappen is de met leipannen bedekte aanzet van een opengewerkte bekroning nog aanwezig, deze is in 1935 verwijderd. De gevels zijn wit gepleisterd op een overwegend bakstenen plint. Aan de noord-, zuid- en westzijde zijn boven vensters en deuren rollagen in baksteen gemetseld.

De frontgevel aan de noordzijde bevat een rechts uit het midden geplaatste risaliet waarin openslaande deuren in een bakstenen uitbouw zijn geplaatst. Het dak van de uitbouw, waarvan de rand steunt op gesneden consoles, doet dienst als balkon, bereikbaar via openslaande deuren en geflankeerd door een venster. Het balkon wordt omgeven door een opengewerkte balustrade, op de hoeken staan gesneden pilaren met kapitelen die de beschoten geveltop ondersteunen. Het ver overstekende dak rust op schoren. De linker- en rechterhoek van de risaliet bevat vensters met roedenverdeling. Geheel rechts is in het terugliggende gevelvlak een dubbel venster met roedenverdeling geplaatst. Het dakvlak is hier doorgezet en wordt op de hoek ondersteund door een gesneden pilaar op bakstenen basement, zodat een overdekte plaats ontstaat. Links van de risaliet bevindt zich de in 1941 aangebrachte uitgebouwde entree onder luifel op consoles; houten toegangsdeur geflankeerd door staande glas-in-lood vensters. Aan weerszijden van de entree dubbele vensters eveneens met glas-in-loodramen, boven het linker dubbele venster bevindt zicheen beschoten topgevel.

De oostgevel bevat in het midden een dubbele deur met bovenlicht, geflankeerd door vensters.

De westgevel bevat in het midden een uitgemetselde schoorsteen. Links en rechts is een dubbel venster geplaatst met roeden. Het iets verder doorgezette middendeel van het ver overstekende dak rust op drie opengewerkte gesneden schoren. In de westgevel van de uitbouw bevindt zich een venster.

De zuidgevel bevat aan de linkerzijde de uitbouw. In de topgevel is op de begane grond een groot kozijn geplaatst met deuren en vensters met roedenverdeling. Rechts bevindt zich een venster met bovenlicht. Op de verdieping bevinden zich twee dubbele vensters. De iets uitstekende en op consoles rustende top van de gevel is bezet met vertikale houten delen. Rechts van de topgevel zijn geplaatst een venster met bovenlicht, een dubbel bovenlicht boven een kleine uitbouw onder lessenaarsdak, een deur met bovenlicht en een driedelig venster, bestaande uit een liggend venster geflankeerd door staande vensters. In het dakvlak bevindt zich een lage dakkapel.

Waardering

Het voormalige jockeyverblijf is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische, alsook typologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een jockeyverblijf, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in Chalet-stijl en vanwege de historisch-functionele relatie met de voormalige renbaan, gelegen nabij de coöperatieve kolonie "Walden" in het buitengebied te Bussum.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwe 's-Gravelandseweg901406 NJBuitengebiedBussum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaSport en recreatieSpeelgebouw

Totalisatorgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BussumC1185

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlinvloeden

vm totalisatorgebouw

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751875globaalvervaardiging

Totalisatorgebouw

19201920exactverbouwing
19411941exactverbouwing

Nieuw entree

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kruisweg, C.J. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur