Lindelaan 10, 1405 AK te Bussum

Inleiding

VILLA, gebouwd in eclectische trant in de tweede helft van de 19de eeuw. De villa is gesitueerd op een terrein aan de oostzijde van de Lindelaan in de villawijk Het Spiegel.

Omschrijving

De villa is met twee bouwlagen en kapverdieping opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een afgeknot schilddak met overstek. Aan de zuidgevel bevindt zich een serre en aan de oostzijde een uitbouw van een bouwlaag. De gepleisterde gevels zijn boven een iets uitstekende donkere plint geel gesausd. De gevels tellen elk drie vensterassen en worden horizontaal geleed door een cordonlijst, een omgaande waterlijst ter hoogte van de onderdorpels van de verdiepingsvensters en een lijst van het overstekende dak dat rust op gesneden consoles. De portiek en de halfronde bovenlichten van de stolpvensters en deuren op de begane grond worden omgeven door een toogvormige gestucte profiellijst op kraagstenen; de getoogde bovenlichten hebben een vertikale roede. De verdiepingvensters worden omgeven door een profiellijst die zich bij de onderdorpels iets verbreedt; deze vensters bevatten twee ijzeren stangen aan de onderzijde.

In het midden van de noordgevel op de begane grond de terugliggende houten toegangsdeur, met decoratieve smeedwerk voor twee ramen, onder een halfrond bovenlicht. De vloer van de portiek is belegd met een mozaïek van zwarte, witte en grijze plavuizen. Aan weerszijden van de ingang is een venster geplaatst. Het bovenlicht van het linker venster bevat gekleurde glas-in-loodramen.

De westgevel bevat op de begane grond uiterst links een venster direct rechts daarvan openslaande deuren, uiterst rechts hetzelfde ritme met een venster en direct links daarvan openslaande deuren. Op de verdieping bevinden zich drie vensters.

De zuidgevel bevat op de begane grond een, rechts uit het midden geplaatste, serre. De op een plint en tussen gesneden stijlen geplaatste vensters hebben een roedenverdeling in geometrische motieven en geel gekleurde bovenlichten. In de zuidgevel van de serre bevinden zich openslaande deuren. Links van de serre bevindt zich een venster met houten onderzijde identiek aan die van de openslaande deuren. Op de verdieping bevindt zich links en rechts een venster. Het rechter venster bevat een frans balkon. In het midden loopt de gevel door in een topgevel onder overstekend zadeldak, rustend op gesneden consoles. Het bovenste gedeelte van de topgevel is bedekt met beschot. Twee gekoppelde vensters zijn voorzien van een frans balkon.

De oostgevel bevat een rechts uit het midden geplaatste uitbouw op rechthoekige plattegrond en aansluitend aan de lijsten ter hoogte van de verdiepingscheiding en de onderdorpels van de vensters op de verdieping. In de zuidgevel van de uitbouw zijn openslaande deuren en een venster achter diefijzer geplaatst, in de oostgevel een venster. In het hoofdvolume is op de begane grond links een venster en rechts een vierruitsvenster met vierruits bovenlicht geplaatst. Op de verdieping wordt het trappenhuis verlicht door twee boven elkaar geplaatste vensters, zodat de omlijsting boven de lijst op de gevel onder de dakrand uitkomt. Links en rechts is een venster geplaatst.

Waardering

De voormalige villa is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa, gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw in eclectische bouwtrant en als een van de eerste villa's gebouwd in de villawijk Het Spiegel te Bussum. Daarnaast heeft de villa beeldbepalende waarde vanwege de prominente situering aan de oostzijde van de Lindelaan.