Bussum F 269
Nieuwe 's-Gravelandseweg 9, 1405 HJ te Bussum

Inleiding

VILLA, genaamd "Oud Holland" en gebouwd omstreeks 1903 in overgangsarchitectuur, vermoedelijk naar het ontwerp van C.J. Kruisweg.

De villa is vrijstaand en terugliggend gesitueerd op een terrein aan de zuidoostzijde van de Nieuwe 's-Gravelandseweg in de villawijk Het Spiegel.

Omschrijving

Villa, opgetrokken op samengestelde rechthoekige plattegrond met uitbouw aan de oostzijde, bevat twee bouwlagen onder een ver overstekend schilddak met zeeg en bedekt met rode Tuiles du Nord. De dakrand steunt op gesneden consoles. De uileborden aan de noordwest- en zuidoostzijde zijn voorzien van een venster en piron. Over de noklijn loopt een ijzeren decoratieve opengewerkte dakkam. De dakkapellen aan de noordwest-, zuidwest- en zuidoostzijde bevatten twee vierkante vensters en worden afgesloten door een ver overstekend lessenaarsdakje. De schoorsteen aan de zuidwestzijde is voorzien van een sierband in rode baksteen en een ijzeren sierbekroning. De gevels zijn wit gepleisterd op een getrapt in rode baksteen uitgemetselde plint, waarvan de randen zijn voorzien van natuurstenen geprofileerde banden. De speklagen, de hoeken van de gevels, de penanten tussen de dubbele vensters, de ontlastingsbogen en de velden onder de onderdorpels, zijn uitgevoerd in rode baksteen. Op de verdiepingscheiding en onder de dakrand is een sierband gemetseld in rode baksteen. De bovenlichten zijn voorzien van een roedenverdeling en gekleurde glas-in-loodramen. De vensterbanken zijn van natuursteen.

De voorgevel (NW) bevat links een risalerende topgevel onder zadeldak met zeeg en met piron en windvaan. Op de begane grond bevindt zich de brede ingangspartij in een portiek, bereikbaar via drie natuurstenen treden. De houten bewerkte deur met boven- en onderdeur en licht voorzien van ijzerwerk, is links gesitueerd onder twaalf-ruitsbovenlicht, met rechts daarvan twee vijftien-ruitsvensters onder negen-ruitsbovenlicht. De portiek, met granitovloer, is open naar de noordwestzijde. De van trekstangen voorziene korfboog en rondbogen van de bovenlichten van de vensters in de zijgevels rusten op in rode en gele baksteen uitgevoerde kolommen. De voorste kolommen bevatten sierankers. De vensters hebben een roedenverdeling en gekleurde glas-in-loodramen. Op de verdieping bevindt zich een minder diepe open loggia, het verschil wordt overdekt door een lessenaarsdakje met rode Tuiles du Nord. De van trekstangen voorziene korfboog en rondbogen rusten op in rode en gele baksteen uitgevoerde kolommen. De voorste kolommen bevatten sierankers. De loggia, omgeven door een stenen rondboogbalustrade, is bereikbaar via openslaande deuren met bovenlichten. De top van de gevel is bedekt met gesneden houten vertikale delen, waarin een ruitvormig venster en waarop de naam is geschilderd: "OUD HOLLAND". De dakrand is voorzien van gesneden windveren. Het rechter geveldeel bevat op de begane grond glas in het oorspronkelijke deurkozijn met bovenlicht onder ontlastingsboog, op de verdieping een dubbel schuifvenster met toogvormige bovenlichten onder ontlastingsbogen. Het terras wordt omgeven door een opengewerkte stenen balustrade met natuurstenen afdekstenen en is bereikbaar via drie natuurstenen treden aan de rechterzijde.

Op de westhoek bevindt zich een kleine erker met twee vensters met bovenlicht boven kalf. Het overstekende tweezijdige dakje wordt gedekt met rode leien in schubdekking en afgesloten door pironnen en dakkammen.

De linker zijgevel (NO) bevat geheel links de uitbouw, op de verdieping in rabatdelen uitgevoerd. Daarnaast is op de begane grond een deur met bovenlicht met gekleurde glas-in-loodramen onder luifel geplaatst. Rechts zijn twee vensters met bovenlicht en glas-in-loodramen naast elkaar geplaatst. Daartussen bevinden zich vensters met diefijzers en een klein venster. Het trappenhuis wordt verlicht door drie trapsgewijs geplaatste vensters met gekleurde glas-in-loodramen onder ontlastingsboog. Daarboven zijn onder de dakrand drie vensters geplaatst. Op de verdieping bevindt zich links een horizontaal verdeeld dubbel venster.

De rechter zijgevel (ZW) bevat op de begane grond links en rechts en op de verdieping in het midden een schuifvenster met bovenlicht onder ontlastingsboog.

De achtergevel (ZO) bevat op de begane grond links een houten serre op bakstenen voet met vensters en een deur, bereikbaar via drie treden, en bovenlichten met gekleurde glas-in-loodramen. De houten stijlen zijn decoratief gesneden. Aan de zuidwestzijde is nog een gedeelte van de oorspronkelijke houten afwerking van de bovenzijde in vertikale houten delen aanwezig, gedetailleerd als in de top van de gevel aan de voorzijde. Het dak doet dienst als balkon. Op de verdieping zijn links twee schuifvensters met bovenlicht met gekleurde glasin-loodramen geplaatst onder ontlastingsbogen. Rechts bevindt zich op de begane grond de uitbouw met niet originele vensters en deur. Op de verdieping is de oorspronkelijk open houten loggia dichtgezet met rabatdelen, een smal balkon overlatend en waarin twee vensters met bovenlicht en deur aan de zuidwestzijde. De gesneden stijlen en schoren ondersteunen een lessenaarsdak, bedekt met rode Tuiles du Nord.

Waardering

De villa "Oud Holland" is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa, gebouwd in overgangsarchitectuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw, waarbij elementen uit chaletstijl, eclecticisme en rationalisme zijn gecombineerd.

De villa is tevens van belang vanwege de ligging in de villawijk Het Spiegel.

Chaletstijl-invloed