Domburg K 3313
Duinbeekseweg 19, 4356 CD te Oostkapelle

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Duinbeek). Omgracht blokvormig huis gebouwd in classicistische stijl in het begin van de 18de eeuw. Het huis bestaat uit een voorhuis opgebouwd uit souterrain en twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak en uit een smaller achterhuis met een zelfde opbouw en een mezzanino onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak bekroond door een met leien beklede uitkijktoren. De houten achtkantige toren met meerruitsvensters rondom wordt overkapt door een koepeldak met peervormige bekroning waarop een windijzer. De gevels zijn voorzien van kroonlijsten en iets, ten opzichte van het gevelvlak verspringende hoekpilasters. Tegen de zijgevels van het voorhuis zijn schoorstenen opgetrokken. De vijfassige voorgevel heeft een vooruitspringend middenrisasliet die met een mezzanino boven de kroonlijst uitsteekt en bekroond wordt door een driezijdig fronton. Aan een hardstenen bordes is een dubbele toegangsdeur met halfrond bovenlicht gevat in een eenvoudige geblokte deuromlijsting met lantaarn; boven de deur een zesruitsvenster en een tweelicht mezzaninovenster. Aan weerszijden van de risaliet zijn twee vensterassen bestaande uit een souterrainvenster, een achtruitsvenster op de bel-etage en een zesruitsvenster op de verdieping. De drieassige achtergevel wordt bekroond door een driezijdig fronton met een rond venster en kent een regelmatige gevelindeling met meerruitsvensters en centraal aan een bakstenen trapje een dubbele glazen deur. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de ruimte-indeling met een gang op de as van het huis geflankeerd door kamers en eindigend bij de grote kamer. Het gehele huis is onderkelderd voorzien van een balkenzoldering en plavuizen.

HOOFDGEBOUW (Duinbeek) van algemeen belang:

- als voorbeeld van een gaaf bewaard 18de-eeuws blokvormig hoofdgebouw in classicistische stijl;