Haarlem G 4224
Haarlem G 4226
Engelszstraat 19, 2023 ET te Haarlem
Engelszstraat 21, 2023 ET te Haarlem
Engelszstraat 23, 2023 ET te Haarlem
Engelszstraat 25, 2023 ET te Haarlem

Omschrijving

Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de noordzijde van de Engelszstraat.

Het woningblok, dat twaalf woningen omvat, is gesitueerd op een langgerekte rechthoekige plattegrond, welke met de lange zijde parallel aan de straat liggen waarbij beide hoekwoningen risaleren. Het symmetrische woningblok bestaat uit een begane grond, verdieping en zolderverdieping en wordt gedekt door een afgeknot schilddak dat bij de enigszins vooruit gelegen hoekwoningen lager doorloopt. De voorgevels van de hoekwoningen zijn door de daklijst heen doorgetrokken tot een puntgevel en worden gemarkeerd door een robuuste bakstenen schoorsteen op de hoek. De vensters op de begane grond van het woningblok bezitten alle ter weerszijden luiken. De voordeuren in het enigszins teruggelegen middenstuk van het woningblok zijn twee-aan-twee gegroepeerd en worden alle gemarkeerd door een houten beschot van horizontale gepotdekselde latten. De op de verdieping ter hoogte van het beschot gelegen vierruits vensters bezitten alle houten plantenbakken onder de vensterbanken. De voordeuren zelf worden afgesloten door een luifel. In de hoekwoningen bevindt de voordeur zich in de zijgevel en wordt eveneens afgesloten met een luifel.

Voor het overige sluit de architectonische vormgeving van het woningblok aan bij de algemene complexbeschrijving.

Waardering

Woningblok, beeldbepalend onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak", van algemeen belang wegens architectuurhistorische en sociaal-historische waarde alsmede vanwege de stedenbouwkundige situering.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Roodenburgh, J. ; Noord-Holland