Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513276
Complexnummer
513271 - Onder Dak
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82810/31
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 4178
Haarlem G 4229
Engelszstraat 29, 2023 ET te Haarlem
Kleverlaan 86, 2023 JK te Haarlem

Omschrijving

Omschrijving

Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwde DUBBELE WONING, gelegen aan de oostzijde van het woningbouwcomplex op de hoek van de Kleverlaan en de Engelszstraat. De voorgevel van de dubbele woning is pal op het kruispunt Kleverlaan, Marnixstraat, Velserstraat en Engelszstraat gericht.

De symmetrisch opgezette dubbele woning heeft een onregelmatig grondplan en bestaat uit een begane grond, verdieping en kapverdieping. Het pand wordt in hoofdvorm gedekt door een schilddak met wolfseinden. In het oostelijk dakschild bevindt zich een oorspronkelijke dakkapel. Langs de zijgevels is het pand ter weerszijden uitgebouwd met een één bouwlaag hoge aanbouw die eindigt in een puntgevel onder steil zadeldak. De gevel van de aanbouw wordt gemarkeerd door een robuuste bakstenen schoorsteen op de hoek. De voorgevel van de dubbele woning bezit een tweetal bay-windows die doorlopen tot over de verdieping. In deze voorgevel bevindt zich in het midden ter hoogte van de verdieping een natuurstenen gedenksteen met de tekst: "HAARLEM, 1921-1922, 52 Woningen der Coöperatieve Woningvereeniging "ONDER DAK", J. Roodenburgh architect".

De vensters in de zijgevels van de dubbele woning bezitten ter weerszijden luiken. De voordeuren van de twee woningen bevinden zich in de zijgevel en liggen in een portiek verdiept dat zich ter hoogte van de uitbouw bevindt. Het muurwerk ter hoogte van de portiek is plastisch vormgegeven.

Voor het overige sluit de architectonische vormgeving van de dubbele woning aan bij de algemene complexbeschrijving.

Waardering

Dubbele woning beeldbepalend onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak", van algemeen belang wegens architectuurhistorische en sociaal-historische waarde alsmede vanwege de stedenbouwkundige waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513271. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1923
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Meergezinshuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Roodenburgh, J. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur