Haarlem G 4208
Haarlem G 4209
Hedastraat 34, 2023 EW te Haarlem
Hedastraat 36, 2023 EW te Haarlem
Hedastraat 38, 2023 EW te Haarlem
Hedastraat 40, 2023 EW te Haarlem

Omschrijving

Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de oostzijde van de Hedastraat.

Het woningblok, dat tien woningen omvat, is gesitueerd op een langgerekte plattegrond welke, parallel aan de weg, het gebogen patroon van de straat volgt. Het symmetrische woningblok bestaat uit een begane grond, verdieping en zolderverdieping en wordt gedekt door een afgeknot schilddak, dat bij de enigszins voor uit liggende hoekwoningen lager doorloopt. De voorgevels van de risalerende hoekwoningen zijn door de daklijst heen doorgetrokken tot een puntgevel en worden gemarkeerd door een robuuste bakstenen schoorsteen op de hoeken.

De vensters in het enigszins terugwijkende middendeel van het woonblok zijn bay-windows die doorlopen over de verdieping. Alleen in de woningen die aansluiten op de hoekwoningen bevinden zich geen bay-windows. Bij deze woningen worden de voordeuren, die zijn gelegen in de hoek tussen het middendeel en de hoekwoningen van het woningblok, gemarkeerd door een houten beschot van horizontale gepotdekselde latten. De overige voordeuren in het terugwijkende middendeel zijn twee-aan-twee gelegen en worden afgesloten door een brede luifel. De voordeuren van de hoekwoningen bevinden zich in de zijgevel onder een luifel.

Voor het overige sluit de architectonische vormgeving van het woningblok aan bij de algemene complexbeschrijving.

Waardering

Woningblok, beeldbepalend onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak", van algemeen belang wegens architectuurhistorische en sociaal-historische waarde alsmede vanwege de stedenbouwkundige situering.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Roodenburgh, J. ; Noord-Holland