Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513281
Complexnummer
513271 - Onder Dak
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82809/104
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 4195
Haarlem G 4184
Haarlem G 4187
Haarlem G 4185
Haarlem G 4190
Haarlem G 4192
Haarlem G 4188
Haarlem G 4186
Haarlem G 4191
Haarlem G 4189
Haarlem G 4193
Haarlem G 4194
Kleverlaan 98, 2023 JK te Haarlem
Kleverlaan 100, 2023 JK te Haarlem
Kleverlaan 102, 2023 JK te Haarlem
Kleverlaan 104, 2023 JK te Haarlem
Kleverlaan 106, 2023 JK te Haarlem
Kleverlaan 108, 2023 JK te Haarlem
Kleverlaan 110, 2023 JK te Haarlem
Kleverlaan 112, 2023 JK te Haarlem
Kleverlaan 114, 2023 JK te Haarlem
Kleverlaan 116, 2023 JK te Haarlem
Kleverlaan 102 A, 2023 JK te Haarlem
Kleverlaan 112 A, 2023 JK te Haarlem

Omschrijving

Omschrijving

Als onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak" gebouwd WONINGBLOK, gelegen aan de zuidzijde van de Kleverlaan.

Het woningblok, dat twaalf woningen omvat, is aan drie zijden (west, zuid en oost) gesitueerd rondom het bij het woningbouwcomplex ontworpen openbare plantsoen. Dit plantsoen ligt aan de zuidzijde van de Kleverlaan, in het midden van het woningbouwcomplex, met de noordzijde direct aan de straat. Het symmetrische woningblok bestaat uit een qua goothoogte hoger opgetrokken middendeel, gelegen aan de zuidzijde van het plantsoen, en twee zijvleugels ten westen en ten oosten van het plantsoen. Het middendeel bestaat uit een begane grond, verdieping en zolderverdieping en wordt gedekt door een doorlopend zadeldak, welke met de noklijn parallel aan de straat ligt. Centraal in dit middendeel bevindt zich een rondboogvormige poort die naar de achtergelegen tuinen leidt. De voor- en achtergevel van het middendeel van het woningblok zijn boven deze poort door de daklijst heen doorgetrokken tot een puntgevel. In deze geveltop bevindt zich een klein zes-kantig venster met daaronder een houten balkon met balkondeur. De twee zijvleugels van het woningblok zijn spiegelbeeldig aan elkaar en liggen respectievelijk ten westen en ten oosten van het plantsoen. Deze zijvleugels bestaan uit een begane grond en kapverdieping en worden gedekt door een doorlopend zadeldak met noklijn haaks op de weg. In de dakvlakken van deze zijvleugels bevinden zich oorspronkelijke dakkapellenreeksen. De eindwoningen aan de noordzijde van deze zijvleugels zijn zowel in de westelijke als noordelijke gevel (oostelijke zijvleugel) c.q. in de oostelijke en noordelijke gevel (westelijke zijvleugel) gedeeltelijk door de daklijst heen doorgetrokken en worden beëindigd door een puntgevel. In de noordelijke gevels van de zijvleugels is dit hoger opgetrokken gedeelte van de gevel naar voren toe uitgebouwd en wordt het op de hoek gemarkeerd door een robuuste bakstenen schoorsteen.

De vensters in het gehele woningblok zijn zoals in de algemene complexbeschrijving is aangegeven. De vensters op de begane grond bezitten alle ter weerszijden luiken. De eindwoningen van de zijvleugels bezitten in de naar het plantsoen gerichte gevel een bay-window die doorloopt over de verdieping.

De voordeuren in het middendeel van het woningblok zijn twee-aan-twee gelegen onder een brede luifel. De enkele voordeuren in de zijvleugels liggen eveneens onder een brede luifel en daar waar de zijvleugels het middendeel van het woningblok raken, liggen twee voordeuren in een haakse hoek onder een driehoekige luifel. De voordeuren van de eindwoningen van de zijvleugels liggen verdiept in de noordelijke gevels van deze zijvleugels, en wel ter hoogte van de door de daklijst heen doorgetrokken uitbouw aldaar. Het muurwerk van deze uitbouw is ter hoogte van de voordeur plastisch vormgegeven.

Voor het overige sluit de architectonische vormgeving van het woningblok aan bij de algemene complexbeschrijving.

Waardering

Woningblok, beeldbepalend onderdeel van het woningbouwcomplex "Onder Dak", van algemeen belang wegens architectuurhistorische en sociaal-historische waarde alsmede vanwege de stedenbouwkundige situering.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513271. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1923
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Roodenburgh, J. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur