Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513284
Complexnummer
513271 - Onder Dak
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82809/50
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 2018
Bij Kleverlaan 106, 2023 JK te Haarlem

Omschrijving

Omschrijving

SCULPTUUR, gelegen in het midden van het bij het woningbouwcomplex "Onder Dak" ontworpen openbare plantsoen, dat ten zuiden van de Kleverlaan is gelegen.

De sculptuur die ter herinnering aan de bouw is geplaatst, is in totaliteit circa 1.80 meter hoog en bestaat uit een achtzijdige bakstenen sokkel van circa 0.80 meter hoogte met daarop een circa 1.00 meter hoog natuurstenen beeld. Dit natuurstenen beeld is in hoofdvorm eveneens achtzijdig en geeft vier figuren weer die schuilen onder paddestoelen. In het oostelijk vlak van het beeld is een schuilende mannelijke figuur met ramshoorns afgebeeld. In het noordelijke vlak is een naakte vrouwelijke figuur die schuilt afgebeeld. In het westelijke vlak is de schuilende figuur een kabouterachtige en in het zuidelijk vlak wederom een naakte vrouwelijke figuur. In de achtzijdige plint van het natuurstenen beeld staat in de noordelijke zijde de inscriptie: "Schultsz. Amsterdam".

Waardering

Sculptuur, geplaatst ter herinnering aan de bouw van het woningbouwcomplex "Onder Dak" en zodoende onderdeel uitmakend van het woningbouwcomplex, van algemeen belang vanwege kunst- en sociaal-historische waarde alsmede van belang vanwege de beeldbepalende ligging in het bij het woningbouwcomplex ontworpen openbare plantsoen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513271. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1923
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Standbeeld

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schultsz ; Noord-Holland
overig ambachtsoort